Kisfiú áll a kiságyban kék bodyban és mosolyog

Néhány dolog, ami megkönnyíti az önálló elalvásra szoktatást

 

Egy gyermek születésénél nincs nagyobb öröm. A finom babaillat, az édes mosoly és a gőgicsélés kárpótol minden fáradtságért, ami az anyasággal jár. Egy idő után azonban bármennyire is szeretnél éjjel-nappal a babáddal lenni, rájössz, hogy neked is szükséged van énidőre és pihenésre. Ekkor jelenik meg a baba önálló elalvására szoktatásának igénye. Ahhoz azonban, hogy a babád magától aludjon el, bizony kitartó munkára, no meg néhány praktikus dologra van szükség. Ezekről írunk most bővebben.


Miért érdemes a babát önálló elalvásra szoktatni?


A kisbaba rengeteg boldogságot tud hozni egy család életébe, legszívesebben egész nap ölelgetnénk, puszilgatnánk. Természetes, hogy mindent megteszünk érte, lessük minden rezdülését, egy percre sem szeretnénk letenni.


A kisbabák számára a legfontosabb a biztonság, hogy érezzék, nem eshet semmi bajuk. Ezt te úgy tudod biztosítani, hogy figyelsz a jelzéseire és ennek megfelelően reagálsz rájuk. Egy idő után pontosan meg tudod állapítani, miért sír a csecsemő, hogy mikor éhes és mikor fázik. Az altatásnál is mindig vele vagy, hogy érezze a közelségedet, hallja a szívdobbanásodat, hiszen ez is nagyon megnyugtató a számára.


Eljön azonban a pillanat, mikor felmerül a baba önálló elalvásának kérdése. Ne tartsd magad önzőnek és alkalmatlannak, ha megfogalmazódik benned az igény arra, hogy többet pihenhess. Az önálló elalvás bevezetésével gyermekednek és magadnak is jót teszel. Ő megtanul egyedül is biztonságban létezni, ezáltal magabiztosabbá válik, te pedig többet alhatsz, így kevésbé leszel türelmetlen, szétszórt.

Tipegő Hálózsákban alvó kisbaba

A nyugodt elalvás feltételei

Előre szólunk, hogy az önálló elalvásra szoktatáshoz rengeteg türelem és kitartás szükségeltetik. Ne add fel, ha több hét vagy több hónap után is úgy érzed, nem értél el semmilyen eredményt! A lényeg az, hogy ugyanazt a rutint kövessétek minden altatáskor, így a bébi egy idő után megszokja, mi miután jön. Tudni fogja, hogy mikor következik az alvásidő és valóban megtanul magától elaludni.


Mivel segítheted a folyamatot?

Először is, teremtsd meg a nyugodt elalvás feltételeit! Alakítsd úgy a környezetet, hogy az támogassa a baba ellazulását és azt, hogy felismerje a jeleket, hogy eljött az alvás ideje, hiszen magától nem tudja még, hogy este van. Biztosítsd neki, hogy:

  • Megfelelő legyen az oxigéntartalom, ez feltétele a nyugodt alvásnak, és az egészség szempontjából is lényeges: szellőztess ki! 
  • Az altatás előtti időszakban már ne legyenek erős fények, ne szóljon a tévé, ne legyen hangos zene: vagyis ne érje sok természetellenes inger a babát. Használj sötétítő függönyt vagy redőnyt. Nappal pedig engedd be a napfényt, amikor eljön az ébredés ideje: a baba hormonrendszere a természetes fény segítségével tudja biztosítani a természetes alvási ciklust.
  • Ne legyen okostelefon sem a közelben, mert annak elektromágneses hullámai is zavarhatják az idegrendszert. Hogy senki ne zavarja meg a nyugalmatokat, a legjobb, ha lenémítod, és egy másik szobába helyezed a telefont.
  • Legyen megfelelő a hőmérséklet: az alváshoz a legideálisabb a 20-22 fok körüli hőmérséklet. Nyáron természetesen nem mindig lehet ezt elérni, hiszen éjjel is nagyon meleg van, de télen ne fűtsük túl a szobát, mert a légutaknak sem tesz jót. Használj inkább jól melegítő, de szellőző hálózsákot, amibe nem izzad bele a baba: ilyen típusú hálózsákról még olvashatsz. Ennek számos előnye van a takaróhoz képest: nem fogja magáról lerúgni, így nyugodtabban alszik, hiszen kiegyenlített lesz számára a hőmérséklet. 
  • Főleg télen kell rá ügyelni, hogy ne legyen száraz a levegő. Szükség esetén használj párásítót!
  • Nem mindegy, hogy milyen fekhelyen hajtja álomra a fejét a baba: nem minden baba szereti a tág kiságyat. Az a fontos, hogy valami emlékeztesse az anyaméh biztonságára. Sok baba szereti, ha az alvóhelye kicsit szűk, ilyen például a bölcső is. A szoros pólyákat vagy a takaróba bugyolálást is kerüld: ezek veszélyesek lehetnek a baba légzése szempontjából!

 

alvó kisbaba

 

Alvási rituálé kialakítása 

Fontos, hogy nagyjából azonos időben történjen az elalvás, így a baba hozzá fog szokni a napirendhez. De nemcsak az időpont számít, hanem az is lényeges, hogy legyen egyfajta kialakult szokás, ami kimondottan az éjjeli alváshoz kapcsolódik, így a baba ezt a rituálét idővel megtanulja összekötni az éjszakával. Ezt a szokást csakis az esti alvásnál használjátok, következetesen! Ellenkező esetben a baba összezavarodik. Tehát a délutáni alváshoz ne ugyanazt vesd be, mert a baba nem fogja tudni, mikor van éjjel és nappal.

Ilyen szokás lehet például (válaszd ki, hogy nektek mi a legjobb, és aztán maradj annál következetesen, ne váltogasd, mert megzavarod): 

  • Ha mindig ugyanazt a szép, nyugtató zenét játszod le (csak esti alváshoz).
  • Lehet ez fehér zaj is, de ne a porszívó vagy hajszárító menjen! Ma már sokféle fehér zajt le lehet tölteni, és zenelejátszóról meg lehet hallgatni. Ne menjen egész éjjel, csak amíg mélyen elalszik!
  • Lehet ez egy dal is, amit csak az esti altatásnál énekelsz. Nagymamáink altató dal módszere ma is hatásos lehet, amiből tudja a baba: eljött már az este...
  • Ha van még ötleted, írd meg bátran kommentben, hogy nálatok mi válik be!

 

Sok baba cicin alszik el. Ez is teljesen rendben van, ilyenkor ne erőltesd, hogy másképp legyen, csak fektesd be utána a kiságyba! Ilyenkor később talán nehezebb lesz az önálló alvásra szoktatás, de nem is lehetetlen: akkor is ugyanígy, a következetesen betartott szokások és a megfelelő környezet fognak segíteni.

 

Hogyan segíti az önálló elalvásra szoktatást a bambusz tipegő hálózsák?


Az önálló elalvás egyik legnagyobb feltétele, hogy a baba teljesen nyugodt állapotba kerüljön, mire elérkezik az alvásidő. Mi felnőttek már elszoktunk attól, hogy minden érzékszervünket egyformán használjuk, de a babák még nem. Náluk a szaglás vagy a tapintás is ugyanolyan fontos szerepet játszik a világ megismerésében.

Szőke 3 éves kisfiú alszik az ágyon sárga pöttyös kezeslábast viselve


Törekedj tehát arra, hogy a baba minden érzékszervével érezze, hogy biztonságban van, mert ez segíti az ellazulást. A fürdetés a kellemes fürdővízben, a babaszoba friss illata a levegőztetés után ugyanúgy része az esti rituálénak, mint a finom, pihe-puha alvóöltözet.


Bambusz tipegő hálózsákjaink például kiválóan alkalmasak éjszakai alváshoz, mivel nagyon kíméletesek a baba bőréhez. Puha anyaguk miatt a kisbabák örömmel használják, ráadásul a hálózsákon lévő minták is csodaszépek, szemet gyönyörködtetők.

 

Mivel ezek a termékek bambuszból készülnek ezek a termékek, hőmérsékletszabályozó tulajdonsággal rendelkeznek, azaz a baba nem fog leizzadni bennük. Az ujjatlan tipegő hálózsákokhoz aláöltözetként a LiaaBébé bambusz bodykat ajánljuk.


Egy ilyen szettet használva nagyobb esélyetek van arra, hogy a baba megszeresse az alvást, ezáltal pedig megtanuljon minél előbb önállóan is elaludni. Rendelj tőlünk puha, bambusz babaruhákat és az első rendelésnél extraként megajándékozunk egy 10%-os kedvezménnyel! Kövess minket az Instagramon is!



×