méh és petevezeték és petefészkek rajza petevezetékbe ágyazódott embrióval méhen kívüli terhesség állapotában

A méhen kívüli terhesség tünetei és teendők

A méhen kívüli terhesség ritkán fordul elő, a várandósságok 0,8-1 %-át érinti. Viszont rendkívül veszélyes az anya életére nézve is, ezért mindenképpen foglalkoznunk kell ezzel a témával.

A méhen kívüli terhesség során az embrió nem a méhben, hanem azon kívül ágyazódik be. Az esetek 98 %-ban a petevezetékben tapad meg, és ott indul fejlődésnek. Olyan is lehetséges, hogy a petefészekben vagy a hasüregben tapad meg. Az is veszélyes állapotot idéz elő, ha a méhnyaknál történik a beágyazódás. 


Minden ilyen esetben hasonló tünetek is lehetségesek, mint normál várandósság esetén, de egyéb jelek is társulhatnak hozzá. Nézzük meg először a speciális tüneteket, majd a teendőket. Végül pedig azon fogunk elmélkedni, hogy hogyan csökkenthetjük az esélyét, melyek a hajlamosító tényezők.


A méhen kívüli terhesség tünetei


Ebben az esetben lényegében hasonlóan kezdődik a várandósság, mint normál esetben, ezért nem is olyan egyszerű megállapítani az elején.


Kimutatja a terhességi teszt a méhen kívüli terhességet?


Gyakran merül fel ez a kérdés, nos, a válasz: igen, egyértelműen kimutatja. Ez alapján tehát még nem tudunk eldönteni semmit. Az embrió ebben az esetben termeli a HCG hormont, amelyet a teszt jelezni fog. 


Ahogy a normál várandósság jeleiről (link az erről szóló blogcikkre az aláhúzott horgonyszövegre) szóló összefoglalóban olvashatod: kimarad a menstruáció, itt is előfordulhat hangulatingadozás, mellfeszülés, hányinger. 


Azonban van néhány jel, ami gyanús lehet, de biztosan azonban csak orvosi vizsgálat alapján tudhatunk meg. Éppen ezért, ha a most következőek valamelyikét tapasztalod magadon, ne ijedj meg, de mindenképpen fordulj orvoshoz azonnal, mert a méhen kívüli terhességet sürgősen kezelni kell. 


Méhen kívüli terhességre utalhatnak az alábbi tünetek:


  • Barnás, kávéaljszerű vérzés (ez vetélésre miatt is előfordulhat)
  • Erős, szúró alhasi fájdalmak, amelyek a vállak és a végbél felé is kisugárzódhatnak: tompább alhasi fájdalmak normál várandósság esetén is lehetségesek, ahogy növekszik a méhünk, és „helyet csinál” magának. De ha ezek a fájdalmak élesek, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.
  • Alacsony vérnyomás, szédülés, gyengeségérzés, szélső esetben ájulás: ájjulás esetén sürgős  kórházi vizsgálat szükségeltetik.

hasát fájdalom miatt szorító nő


Ha a fentiek közül igaz rád valamelyik, vagy volt már méhen kívüli terhességet, akkor a pozitív terhességi teszt után mielőbb keresd fel az orvost, ne várd meg a 6. hetet! 

Normál esetben gyakran csak a 6. hét környékén végeznek ultrahangos vizsgálatot, ez esetben viszont nem halogathatjuk az orvossal való találkozást.


Akkor is mielőbbi vizsgálatra van szükség, ha van olyan tényező, amely hajlamosíthat méhen kívüli terhességre, például: használtál már belső fogamzásgátló eszközt (pl. spirált), volt már kismedencei gyulladásod vagy műtéted, vagy endometriózisod van.


Ha még a legelején észreveszik a problémát, akkor még lehet kímélő kezelést választani, így a későbbi várandósságok nagyobb eséllyel lehetnek problémamentesek. 


Így tudják kimutatni


Amennyiben pozitív terhességi teszt esetén 2 hét múlva talál sem semmilyen életjelet az orvos az anyaméhben, akkor erősen felmerül a gyanú, hogy méhen kívül kell keresni az embriót. Ha a petevezetékben sem látszik, ha nem sikerül ultrahanggal megtalálni első körben, akkor laborvizsgálatra van szükség. Dr. Sipos Andrea szülész-nőgyógyász orvos elmondta, hogy ilyenkor kétnaponta nézik a HCG-értéket. Normál várandósság esetén a HCG mennyisége a vérben kétnaponta megduplázódik. Méhen kívüli terhesség esetén is növekszik, de lassúbb ütemben.  


Ha a vizsgálatok során sikerül megbizonyosodni, hogy valóban méhen kívüli terhességről van szó, akkor az elején még műtét nélkül is meg lehet úszni: gyógyszeres kezeléssel meg tudják állítani a sejtosztódást. 


hasi ultrahangot végeznek egy nőn


A méhen kívüli terhesség fajtái


Aszerint csoportosíthatjuk a különböző eseteket, hogy hol tapad meg az embrió, így létezik:


  • Kürtterhesség: ez a leggyakoribb, ilyenkor a petevezetékben történik a megtapadás. Normál esetben a petevezetékből a méhbe jut el az embrió 5-7 nap alatt. Ilyenkor egy burok védi a tapadástól, ami 5-7 nap után lebomlik. Ha a petevezetékben hegesedés van, vagy túl vékony, akkor nagyobb eséllyel akad el az embrió, és a védőburok lebomlása után a vezetékben marad és megtapad.
  • Hasüregi méhen kívüli terhesség: ilyenkor a hasüregben talál magának helyet az embrió. Előfordult már olyan eset, hogy a baba így is ki tudott fejlődni, azonban ennek minimális az esélye. A hasüregi terhesség is életveszélyes állapot. 
  • Méhnyaki terhesség: ez a legtöbb esetben vetéléssel végződik, de ha a méhhez egy kicsit közelebb ágyazódik be az embrió, akkor tovább is fejlődhet, ami szintén veszélyes.
  • Petefészeki méhen kívüli terhesség: ilyenkor a petefészekben marad a megtermékenyült petesejt, és itt indul fejlődésnek. Alhasi fájdalom, rendellenes vérzés és sárgatest ciszta jelezhetik.  

Ez a teendő méhen kívüli terhesség esetén 


Előfordul, hogy maguktól elhalnak a sejtek és felszívódnak. Ilyenkor csak utóvizsgálatokra van szükség. Ha viszont nem, és az embrió fejlődésnek indul, akkor olyan sérülést okozhat a petevezetékben (vagy ahova beágyazódott), hogy súlyos belső vérzés alakulhat ki. Ez az anya számára életveszélyes. Éppen ezért mielőbb el kell kezdeni a kezelést. 


Ha az időpontkérésnél le akarnak rázni a recepción, akkor nyugodtan legyél rámenős: említsd meg, hogy méhen kívüli terhességet gyanítasz.


Ha még meg lehet oldani, akkor az orvos gyógyszeres kezelést fog javasolni. 

Előrehaladottabb állapotban a műtét segít. Ha nem túlzottan sürgős, valószínűleg laparoszkópiás módszerrel fogják megoldani, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzák. Ha lehet, akkor épen hagyják a petevezetéket, de sok esetben azt is el kell távolítani. 

Ha a másik petevezeték ép, akkor később még van esélyed természetes úton teherbe esni. 


Ha a helyzet sürgős, ha már a belső vérzésnél tartunk, akkor azonnali nagyhasi műtétre lesz szükség. Ebben az esetben is tudd, hogy még utána is lehet egészséges babád. Dér Heni például elmesélte történetét egy interjú során. Elég szomorú és megrázó, de tudd, hogy innen is van tovább: Heni azóta már két gyermeknek adott életet. 


Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan előzhető meg a méhen kívüli terhesség. Ehhez azonban ismerjük meg a hajlamosító tényezőket!


A méhen kívüli terhesség lehetséges okai 


A probléma kialakulásának valószínűségét növelheti például:


  • Kismedencei gyulladás fertőzések, szexuális úton terjedő betegségek miatt: ilyenkor hegek alakulhatnak ki a petevezetékben, amelyek akadályozhatják az embrió vándorlását.
  • Korábban használt belső fogamzásgátló eszközök, például spirál
  • Genetikai okokból kialakult elváltozás, vékonyabb petevezeték
  • Korábbi méhen kívüli terhesség
  • Mesterséges megtermékenyítés
  • Dohányzás: babatervezés idején ezt alapból hagyjuk el, hiszen normál várandósság esetén is súlyosan veszélyezteti a baba és anya egészségét is.

Fontos tudni, hogy ezek mind csak hajlamosító tényezők, tehát ezekben az esetekben is ritka a méhen kívüli terhesség előfordulása.


Megelőzhető? 


Ha megnézzük a fenti okokat, akkor láthatjuk, hogy valamelyest csökkenthető a méhen kívüli terhesség kialakulásának valószínűsége. 


A kismedencei gyulladások ritkábban fordulnak elő felelősségteljes szexuális élet, megfelelő védekezés illetve monogám életmód mellett.


Csökkentheted az esélyét azzal is, ha spirál helyett más eszközt választasz.


Babatervezés előtt mindenképpen konzultálj orvosoddal, aki a megelőzés érdekében személyre szabott tanácsokkal is elláthat, és nagyobb eséllyel fel tud készíteni egy problémamentes várandósságra.


hope felirat egy kövön


Bármi is történt vagy történik veled most, számos történet bizonyítja, hogy van tovább, és a következő várandósságod már problémamentes lehet.


Írj kommentet

×