két kép - ugyan az a kislány hosszú ujjú szíves hálózsákban ül és fekszik

Mi az a TOG? Milyen vastag? Milyen meleg a Hálózsák?


Minden szülő számára fontos, hogy a kisbabája minél kényelmesebben aludjon. Ehhez hozzá tartozik a megfelelő éjszakai viselet kiválasztása is. Amikor hálózsákok között keresgélsz, valószínűleg felfedezted már a "TOG" szót.  Ha nem tudod, mit jelent ez a kifejezés, és hogy hogyan válaszd ki a megfelelő TOG értékű hálózsákot a gyermeked számára, akkor ez a cikk Neked szól.

 

Mi az a TOG?

A TOG (Thermal Overall Grade) egy mértékegység, amely megmutatja az anyag hőszigetelő képességét.  A TOG értékei 0,1 és 4,0 között változnak. Minél magasabb ez az érték, annál jobban tartja meg a hőt az anyag. 

Ezt az értéket a textiliparban használják ( takaróknál, paplanoknál és hálózsákoknál) , hogy a szoba hőmérsékletéhez igazoldva, a legmegfelelőbbet lehessen kiválasztani. A LiaaBébé hálózsákokat a TUV Rheinland és az Intertek vizságálta be, így garantáltan megfelelő TOG értékekkel rendelkeznek a hálózsákok. 

Milyen TOG értékű hálózsákot válassz?

Most pedig együtt járjuk körbe, hogyan válaszd ki a legideálisabb hálózsákot gyermekednek, kitérve arra, hogy miért fontos figyelni a TOG mértékegységre, ami a gyerekeknek készült hálózsákok melegségét/vastagságát hivatott meghatározni.
A hálózsák választása nem évszak kérdése! 
Az első fontos dolog, amit akár kezdő, akár rutinos szülőként tudnod kell, hogy a hálózsák használatát nem az adott évszak, hanem a szoba hőmérséklete határozza meg. Ez legyen az első szempont, amire figyelni fogsz vásárlás előtt.


Abban az esetben, amikor a szoba átlagos hőmérséklete eléri a 20-24°C fokot, a gyermeknek átmeneti hálózsákra van szüksége, amelyet megtalálsz kínálatunkban. Az ilyen 1.0 és 1.5 TOG értékkel rendelkező hálózsákokat egyészen ősztől tavaszig tudja hordani gyermeked.

1.0 TOG-s Hálózsákot - 21-24  v fokos szobába ajánljuk, míg a 1.5 TOG Hálózsákok 20-23°C fokos helyiságbe.

Amennyiben a téli hónapokban hűvösebb van a házban 19-21°C fok, úgy a 2.5 TOG-s hálózsákokat javasoljuk kisbabád számára, mely megfelelő melegséget biiztosít számára.

A nyári meleg hónapokra pedig a 0.5 TOG értékkel rendelkező baba vagy tipegő hálózsák az ideális választás, mely két rétegű puha, selymes tapintású bambusz anyagból áll. 

 

TOG táblázat kisbaba gyerek öltöztetés alváshoz éjszaka

 

Hoztunk néhány nagyon fontos tippet, hogy megfelelő TOG értékű hálózsákot válassz alváshoz gyermeked számára:

- Ha a hőmérő nem a gyerekszobában van, hanem például a nappaliban, akkor nem biztos hogy megfelelően tudod hogy milyen hőmérsékletben alszik a gyermeked. Lehet hogy sokkal hidegebb vagy melegebb van a szobájában, mint a hőmérével rendelkező helyiségben.


- Számít az is, hogy mennyire van közel az ablakhoz a hőmérő/gyerek ágya és hogy mennyire jön be a hideg levegő, azaz mennyire zár jól 


- Milyen messze van a fűtő egység 


- Érdemes megvizsgálni továbbá a matrac vastagságát is. ( Anyukák ajánlása: Ha a matrac vékonyabb, lehet, hogy szükséged lesz egy melegebb plédre a hálózsák és a lepedő közé )


Ha a gyermeked gyakran ébred fel éjszaka, az egyik lehetséges ok lehet az, hogy túl meleg vagy túl hideg van neki a hálózsákban. Ha kipirultan, fáradtan ébred, akkor valószínűleg, hogy túl melegen volt öltöztetve.

Tekintsd meg Hálózsák kínálatunkat.


Írj kommentet

×