szomorú anyuka kiságy előtt ül

Mit kezdjünk a szülés utáni depresszióval?

A szülés utáni rövidebb-hosszabb ideig tartó lehangolt állapot. A nők 50-85%-át is érintheti. Ilyenkor talán eddig sosem tapasztalt hangulati zavarokat érez a kismama. A legtöbb esetben csak néhány napot vesz el a boldog – és egyébként igen kimerítő - gyermekágyi időszakból. 


Ha ennél több ideig okoz gondot, esetleg fokozódik, akkor is tudd: van kiút belőle. Az édesanyák közel 10%-át érintő testi és lelki megpróbáltatás ma már egyre nagyobb odafigyelést kap és megfelelő segítséggel, kezeléssel orvosolható.


„Boldognak kellene lenni...” Miért létezik gyermekágyi szomorúság?


A pici megszületése után néhány napig előfordulhat, hogy az anyuka a szokásosnál kedvetlenebbnek érzi magát. Talán még arra is gondol, hogy furcsa ez az állapot, hiszen épp most kellene eufóriában lebegnie, ahogyan a család többi tagja is teszi. Ő pedig nem ismer magára.


Nincs ok a túl nagy aggodalomra, ez csupán a „baby blues”. A gyermekágyi szomorúság igen gyakori, hiszen a felelősség megnövekedése, az aggódás, a kialvatlanság, gyermekgondozási, -szoptatási problémák és a hormonváltozások igénybe veszik az anyukát fizikailag és mentálisan is.


Ha Te is ezt éled meg, az elején ne gondolj azonnal a depresszióra, mert nagy valószínűséggel ezt a pár napig tartó lehangoltságot éled át éppen.


Mikor érdemes komolyan venni a tüneteket?


Mind az anyuka és mind a családtagjai vehetnek észre olyan figyelmeztető jeleket, amelyek mellett már nem szabad elmenniük. Ehhez az szükséges, hogy figyelmesek, nyitottak legyenek egymás iránt és felismerjék a depressziós tüneteket


Mit érez a kismama ebben a helyzetben?

Örömtelennek éli meg a napokat, a gyermek gondozásával kapcsolatos teendőket, érdektelen a felé irányuló beszélgetések iránt, fáradtnak tűnik. Szorongást, bűntudatot érezhet, önértékelési zavarok gyötörhetik.


A család is észlelheti, hogy valami nincs rendben, ha elhúzódó ideig tapasztalja az anya negatív gondolkodását, gondolatai beszűkülését, aggódásait. Gyakran lehet hallani olyan mondatokat, hogy nem tartja magát jó anyának, bűntudata van. Megfigyelhető, hogy gyermekét nehezen látja el, kevés erőforrása van hozzá. 


Melyek a leggyakrabban megfigyelhető jelek?


Hasonló tünetekkel találkozhatunk, mint a klasszikus depressziós tünetek esetében, de csatlakoznak hozzájuk a gyermek gondozásával kapcsolatos területek is.


Ha az alábbi, hosszabb ideje fennálló tüneteket látjuk, gyanakodhatunk a gyermekágyi depresszióra:


  • anyasággal kapcsolatos félelmek, szorongás
  • örömtelenség
  • érdektelenség, kiüresedettség érzés
  • fáradtság, alvászavarok
  • bűntudat, vagy szégyen érzés
  • túlzott aggodalom a babával kapcsolatosan
  • félelem a kontroll elvesztésétől
  • önállótlanság
  • gondolkodás beszűkülése
  • kiszolgáltatottság érzés

Hogyan lehet elindulni a gyógyulás felé? 


Többféle megoldás létezik és jó lehet, ha ezek együttesen, több oldalról adnak támogatást a segítségre szoruló anyának.


Pszichológiai tanácsadás


A depressziós állapot egyik nehezítő tényezője a passzivitásra való hajlam és a tehetetlenség érzése. A pszichológussal történő konzultáció során az anya egy külsős szemlélővel, ugyanakkor kiváló szakemberrel találja magát egy közös, biztonságos légkörben, ahol meg tud nyílni és ki tudja mondani érzéseit. A cél: túllendülni a blokkoló nehézségeken. A pszichológus rendkívüli megértéssel kezeli a kliens problémáit, és segít számára személyéhez illeszkedő megoldásokat találni, korábbi élményeit feldolgozni.


Ha ez a típusú konzultáció nem lenne elég, akkor nagyobb mélységekbe szükséges elindulni.


Pszichoterápia


A terápia a pszichológiai tanácsadásnál komplexebb, mélyebb belső változásokat tűz ki a problémák feltérképezése és megoldása érdekében, melyek komoly önismereti tudást és új készségeket is adhatnak.


A család támogatása


Fogadd el a segítő kezeket! Ez nagyon fontos lehet, bár önmagában nem elegendő. Viszont a megfelelő mennyiségű pihenésre szükség van a regenerálódáshoz. Milyen jól tud esni a kialvatlan anyukának egy délutáni feltöltő szundítás, amíg valaki ellátja a babát!


A közvetlen család által tanúsított megértő és figyelmes viselkedés, akár összefogás a háttérben biztonságos támaszt adhat. Nem csupán az anyuka, de a családja számára is, hiszen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a helyzet nekik is nehéz. Ha nincs a probléma elbagatellizálva, hanem akár családi szinten, összefogásként a háttérben működik a segítő kis csapat, akkor nagyon sokat lehet tenni az anyukáért és a többiekért is.


Tudjuk azonban, hogy ma nem minden kismamának van segítő rokonsága. Ilyenkor más támogatásra van szükség, de fontos: keresd, ne maradj egyedül! Jó eséllyel meg fogod találni a segítő kezeket. Keress olyan közösséget, ahol ismerik ezt a helyzetet!


Támogató közösség


Lelki erőt és felismeréseket hozhat egy női közösség, amelyben kiderülhet az édesanya számára, hogy mások is vannak hasonló helyzetben. A tapasztalatok és ötletek megosztása, a megértő közeg megújult erővel képes őt feltölteni. Innen érkezhetnek biztatások, dicséretek is, melyek segítenek a lelki felépülésben.


mosolygó anyukák babával a kézben

Én-idők – ahogyan az anyuka szereti


Mindenkinek vannak olyan tevékenységei, amelyek a legjobban képesek feltölteni és örömet okozni: hobbik, sportok, közösségi programok, alkotás, zenehallgatás, tánc. Ne legyen lelkifurdalásod, hogy szánsz időt erre, sőt... Ha magadra is fordítasz energiát, akkor azt az energiát a gyermeked is érezni fogja. 


Alvás


Ha a baba nappal alszik jobban, dőlj le nyugodtan akkor. A lényeg, hogy legyen relaxációs idő, ez fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez. Figyeld meg, hogy mitől alszik jobban a kisbabád, és próbáld meg biztosítani! Nagyon fontos ehhez a kényelmes ruha. Mi ebben tudunk segíteni puha, természetes anyagokból, nem irritáló babaruhák biztosításával. 


Tápanyagok a szülés utáni depresszió ellen


Az omega-3 zsírsav is szükséges az idegrendszer működéséhez. A benne található DHA pozitívan hat az agy dopamin szintjére, amely egy ingerületátvivő anyag és az örömérzetért, jutalomélményért felel. A DHA mennyisége a terhesség és szoptatás alatt folyamatosan ürül a kismama szervezetéből, és átadódik a baba szervezetébe. Pótlásával jó eredményeket érhetünk el.


Az ashwagandha segít csökkenteni a szorongás és a depressziós tünetek, fáradtság jeleit.


A folát hiánya is vezethet depresszióhoz. Szedésével növelhető a szervezet szerotonin, dopamin szintje.


Miért fontos mihamarabb segítséget kérni?


Egy kisbaba gondozása hatalmas erőt kíván. Az emberiség eddig is úgy működött, hogy a kismamáknak legtöbbször volt támogató közege. Ha teljesen egyedül van az anya, az szokatlanul nagy terhet jelenthet. Depresszió esetén pedig fokozottan igaz, hogy nemcsak, hogy „ér” segítséget kérni, hanem még szükséges is. 


Ha az anya túl sokáig marad ebben az állapotban, akkor egyre jobban elhatalmasodhat rajta. A korai anya-baba kapcsolatot alapjaiban tudja a gyermekágyi depresszió veszélyeztetni, de negatív hatással van a családi életre, párkapcsolatra is. Fontos ezért mihamarabb elkezdeni a gyógyító terápiát. Nem jó a bajban elszigetelődni. Az apuka is tehetetlennek érezheti magát, amikor szenvedni látja a párját.


Vannak olyan dolgok, amelyek hajlamosíthatnak a gyermekágyi depresszióra? 


Igen, léteznek olyan tényezők, amelyek hajlamosítóak lehetnek:


  • komplikációk a szülésnél
  • kialvatlanság
  • alacsony önbecsülés
  • korábbi depressziós problémák
  • párkapcsolati gondok
  • támogatás hiányának megélése
  • depressziós rokonok
  • a gyermek születése nem volt tervezett, vagy nem volt vágyott.
Fáradt anya babával a kézben a földön ül

Nem szerencsés előrevetíteni a bajt és előre félni a szülés utáni lehangolódástól. Még akkor sem, ha a családban esetleg már volt hasonló tapasztalat. Nem törvényszerű, hogy újra bekövetkezik.

Ha mégis, akkor is van hatásos segítség, amellyel ki lehet jutni a nehéz állapotból. Ehhez a legerősebb motiváló erőt a család és a baba tudja adni.


Nagyon jó irányba tereli a pszichét a pozitív gondolkodás, a relaxáció és a jó kapcsolatok.


A lényeg, hogy indulj el az úton!


Írj kommentet

×