kisfiú hasal távkapcsolóval a kezében az ágyon

Tudom hogy nem kéne, de az én gyerekem szokott tv-t nézni

Tudom hogy nem kéne, de az én gyerekem szokott tv-t nézni

 

„ Anyaként, néha szükségem van csak 15 percre, hogy nyugodtan elkészítsem a vacsorát, elmenjek a mosdóba egyedül, vagy csak reggel eltudjak készülni és ne úgy nézzek ki, mint akin átment egy úthenger... Így a tv, bárki bármit mond, nekem segítség. „ - Egy Dolgozó Anya

 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy ma már nincs olyan baba, aki ne találkozott volna a TV-vel. Élvezik a hangokat, a színeket, egy teljesen új világ nyílik meg előttük. Azonban szinte kivétel nélkül minden szülőt foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen esetleges hatásai lehetnek, ha túl korán ültetjük le a gyereket a képernyő elé. 

Nézzünk meg hát 5 érvet a TV nézés mellett

  • A koruknak megfelelő különböző készségeket tartalmazó műsorok hatásosan tanítanak. Ha a gyerek figyelme erre irányul, sok újdonságot elsajátíthat
  • Nőhet az empátia szintje. Sok olyan mese van, ami a barátságról és arról szól, hogy segítsünk másoknak. Ha a gyermek ezt látja, biztosan megragad benne ez a manapság már ritka tulajdonság. 
  • Elfogadóbbá válhat a környezetével szemben. Azok a mesék igazán hasznosak lehetnek, melyben mind sötétbőrű, mind más országokból jövő karaktereket tartalmaz. Így ha a való életben ezekkel találkozik, teljesen természetesnek veszi majd
    kislány szíves kezeslábasban tvt néz
  • Fejlődhet a gyermek muzikális érzékelése. Sok olyan mese van, amiben énekelve tanítanak. A gyerekek ezt kimondottan élvezik, a zene hatására pedig javul a ritmusérzék, nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebben jegyeznek meg általa dolgokat. 
  • Inspiráló hatásai is lehetnek. Amit a gyermek a TV-ben lát, szívesen ki is próbálja. Ilyenek lehetnek különböző sportok, festés, agyagozás. 

  

Na de milyen káros hatásai lehetnek? 

  • Csökkenti a fizikai aktivitást. A gyermek többet ül, többet fekszik. A mozgás pedig háttérbe szorulhat. 
  • Túlterhelődhet a pici agya. A folyamatos hangok és színek rengeteg feldolgozással jár, ami nem tesz jót a fejlődő gyerekeknek.
  • Torzulhat a valóságkép. A gyerekek nem tudják megkülönböztetni, hogy ami a TV-ben megy, az nem valós, így olyanokat is keresnek a való világban, amik nem léteznek.
  • Romolhat a látás. A sokáig egy helyre koncentrálás állandóan lefárasztja a szemeket, ami később rövidlátáshoz vezethet.
  • Megzavarhatja a beszéd tanulását. A mesékben eltorzított hangok, párbeszédek nem tesznek jót azoknak a kicsiknek, akik még tanulják a folytonos beszédet, hiszen torzított példákat állítanak fel.

 

Akár így, akár úgy döntünk, a legfontosabb az, hogy figyeljük, hogyan reagál gyermekünk és ne essünk túlzásba

 

 


Írj kommentet

×