Beautiful baby gril sleeping in light pink sleepsuit

Az alvási rutin kialakításának fontossága kisbaba korban

Az alvás elengedhetetlen az egészséges élethez és a harmonikus fejlődéshez, de mit tegyünk, ha a baba nem hajlandó álomba merülni, és úgy tűnik, hogy semmilyen módszer nem válik be?

 

Minden újdonsült szülő legnagyobb kihívása, hogy elérje, hogy kisbabája jól és annyit aludjon, amennyire szüksége van. De melyek azok a módszerek, amelyek valóban működnek? Miért nem tud a legtöbb kisbaba magától elaludni?

 

Mennyit kell aludnia egy babának?

Az újszülöttek és a csecsemők összesen napi 13-18 órát alszanak, de gyakran felébrednek, hogy egyenek. Ez a kis gyomruknak köszönhető, amely nem képes sok tejet tárolni. A szoptatott csecsemők általában 2-3 óránként, a cumisüvegből táplált csecsemők 3-4 óránként esznek.

Az alvás mennyisége életkoronként változik, amely általában így alakul:

  • 0-2 hónapos korig: 16-18 óra/nap
  • 2-4 hónapos korig: 14-16 óra/nap
  • 4-6 hónapos korig: 14-15 óra/nap
  • 6-12 hónapos korig: 14 óra/nap

A kisbabák eleinte nem érzik a nappal és éjszaka közti különbséget. Ahogyan kisbabád nő, egyre többet fog aludni éjjel, és kevesebbet nappal. A várva várt változás 2-3 hónapos kor körül következik be, amikor a nappali alvás mindössze 4-5 órára csökkenhet.

Kisfiú alszik LiaaBébé cápás tipegő hálózsákban az ágyon

Miért „nyűgösek” álmukban az újszülöttek?

Ki ne ismerné, az „alszik, mint egy baba” kifejezést? A valóság azonban gyakran más, és sok szülő aggodalommal figyeli, hogy a kicsi nem olyan csendes és nyugodt, mint képzelte. Szerencsére ez a „nyugtalanság” normális, és általában azt jelzi, hogy még nem alakult ki az alvási rutinja.

 

 

Trükkök babád elalvási rutinjának kialakításához

 

  1. Altató dalocskák

A baba altatódalok csökkentik a stresszt, stabilizálják az érzelmi állapotot és segítik a gyorsabb elalvást. Ráadásul mi sem nyugtatja meg jobban kisbabádat, mint a hangod, amely akkor is csodákra képes, ha nem te vagy a legjobb énekes. Legyél azonban óvatos, lefekvés előtt csak halkan énekelj, hiszen elaltatni szeretnéd, és nem szórakoztatni.

 

  1. A baba ringatása

Ami a baba ringatását illeti, vannak előnyei és hátrányai is. Nyilvánvaló, hogy az ide-oda mozgás megnyugtatja, de ha megszokja, nehéz lehet leszoktatni róla. Ezenkívül fennáll a sérülés veszélye, amely akkor következhet be, amikor a kicsit túl nagy erővel mozgatják. A ringató azonban előnyös lehet életének első 3-4 hónapjában, csak ne feledd, hogy ne mozgasd túl gyorsan.

 

  1. A baba szoptatása lefekvés előtt

A baba szoptatása általában „kérésre” történik, nappal és éjszaka. Az anyatej azonban a napszaktól függően eltérő hormonkoncentrációt tartalmaz. Például az esti órákban gazdagabb egy olyan aminosavban, amely segít a melatonin termelést. A melatonin szerepe az, hogy szabályozza a belső órát, és segít jobban aludni.

 

  1. Azok a bizonyos fehér hangok

Születése előtt kisbabád hozzászokott bizonyos zajokhoz, hiszen a testedben például hallotta a szívverésed. Amint megszületett, elvesztette ezeket a zajokat, amelyeket zene, tévéműsorok, a macska nyávogása vagy ami még rosszabb, a szomszéd fúrója vált fel.

A fehér zaj felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél is hatásos. Azokra a hangokra vonatkozik, amelyek frekvenciája semlegesíti a többi háttérzajt, sőt, ellazítanak és álmosságot okoznak. Egy 1990-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy az újszülöttek 80%-a elalszik 5 perccel azután, hogy meghallja a fehér zajt.

Vásárolhatsz speciális eszközt a kicsi elaltatására, de a YouTube-on vagy egyéb mobilalkalmazásban is található fehér zaj. Általában a természet hangjairól van szó: esőről, óceán hullámairól, madárcsicsergésről, tücskökről stb.

 

Egy kislány és egy kisbaba fekszik az ágyon egyforma szíves bambusz kezeslábasban
  1. Hűvös környezet megteremtése

Végül az utolsó szempont, a sokak által vitatott téma: a szoba hőmérséklete. A szakemberek azt javasolják, hogy a gyermekszobában 18-22 ºC hőmérsékletet tartsunk fent, illetve az időjárásnak megfelelően öltöztessük fel a kicsit, kényelmes és puha hálózsákba. Ez akkor válik fontossá, amikor elkezd forgolódni és kitakarja magát, ami következtében vagy megfázik, vagy felébred. A szoba ideális hőmérséklete és a hálózsák használata viszont nyugodt és pihentető alvást biztosít a kisbaba, de még a szülő számára is. Tipegő Hálózsák kínálatunkban egészen biztosan te is meg fogod találni a gyermekednek legmegfelelőbbet. Szép és nyugodt álmokat kívánunk kisbabádnak, és az egész családnak!


Írj kommentet

×