Kislány baba zöld bodyban és zöld masniban hasal a rózsaszín szőnyegen

Miért van szüksége lelki támaszra egy újdonsült anyukának?

Bizonyára te is hallottál már arról, hogy a szülés utáni napokban a kismamák lehangoltak, kedvetlenek lesznek. Ne ijedj meg ettől, ez egy természetes állapot, amit a szakértők baby bluesnak neveznek és csupán néhány hétig tart. Ilyenkor több törődést, nagyobb figyelmet igényelnek az anyukák is. Hogy mit lehet tenni ebben az időszakban a lelki béke elnyeréséért, arról szól most cikkünk.


A baby bluesról néhány szó


Először is vizsgáljuk meg, mit tehetsz te magad újdonsült anyukaként, ha úgy érzed, lehangoltabb vagy az átlagosnál! Reméljük, azzal, hogy rávilágítunk az okokra, sikerül némiképp megnyugtatnunk.


Tudnod kell, hogy a baby bluesnak nevezett jelenség egy teljesen természetes állapot, mely a hormonális változásoknak köszönhető. A várandósság idején ugyanis ösztrogén termelődik a szervezetedben, mely a szülést követően azonnal, drasztikusan csökkenni kezd. Ekkor kezdődik meg a tejtermelést segítő prolaktin hormon termelődése. 

Newborn baby in white bodysuit laying on mommy's lap

Ezek a változások járulnak hozzá ahhoz, hogy fáradékonyabbnak, frusztráltabbnak érzed magad és valószínűleg mindenen felkapod a vizet. A tünetek között említik még a szakemberek a következőket:

  • intenzív szomorúságérzet, állandó sírhatnék
  • félelem, szorongás, mindig a legrosszabbtól tartasz
  • minden apróság felidegesít, hamar „robbansz”
  • szélsőséges hangulatingadozás

Mit tehetsz te magad? Íme, néhány jó tanács!


Amit elsősorban tehetsz: elfogadod ezt az állapotot. A baby blues általános jelenség, szinte kivétel nélkül minden kismama átesik rajta. Próbálj meg ilyenkor türelmesebbnek lenni magaddal szemben. Ne ostorozd magad feleslegesen, hiszen egy-két rosszabb nap még nem a világ vége!


Adj időt magadnak arra, hogy megszokd a helyzetet! Hiszen pár nappal ezelőtt még egy hatalmas pocakod volt, lehet, hogy mozdulni is alig bírtál, most pedig egy kis csöppséget tartasz a karodban. Minden megváltozott, ehhez pedig idő kell, amíg alkalmazkodsz.


Légy „elég jó anya”!


Hallottad már azt a kifejezést, hogy „elég jó anya”? Ezt a fogalmat Donald Winnicott gyerekorvos és pszichológus alkotta meg és azt jelenti: nem kell tökéletesnek lennünk, elég annyi, amennyit adni tudunk a lehetőségeinkhez mérten.


Jó, ha ezt megjegyzed, hiszen így nem fog nyomasztani az a sok elvárás, amit te magad, esetleg a párod, a családod, a környezeted vagy a társadalom nyom rád. Nem kell hallgatnod senkire, csak az ösztöneidre ahhoz, hogy bensőséges kapcsolat alakuljon ki közted és a gyermeked között. Az ő igényeihez kell igazodnod: ha éhes, megetetni, ha álmos elaltatni, ha fázik, megölelgetni.


Ösztönösen a legjobbat adod majd neki, legyen szó etetésről, ápolásról vagy öltöztetésről. Például nagyon jól teszed, ha olyan ruhába öltözteted a babát, amely komfortos számára. Az extra puha bambusz kezeslábasok és bodyk kifejezetten a babák érzékeny bőréhez valók, nyáron hűsítik, télen pedig melegen tartják a csöppséget. 

 

Kis baba szíves bambusz rugdalózóban fekszik az anyukája lábán

Mit tehetnek a kismama környezetében élők?

Az újdonsült anyuka lelki támogatásának érdekében sokat tehet a szűk család, elsősorban a kicsi apja. Bár a baba születését követő pár hét számára is megterhelő, hiszen a változások őt is érintik, mégis figyelmesebbnek és türelmesebbnek kell lennie az anyukával. Ha csak lehet, vegye ki a részét a házimunkából és adjon énidőt az anyának. Vigye el néha sétálni a csöppséget vagy vállalja magára a fürdetést.

A nagyszülők, barátnők is segítsenek, ahol csak tudnak – persze nem kéretlen tanácsokkal! Néha egy-egy léleksimogató beszélgetés is elég és hagyni kell, hogy az anyuka beszéljen az érzéseiről és a félelmeiről. Ilyenkor ne a baba, hanem a mama álljon a középpontban!


Apróbb használati eszközök és fontosabb babaholmik beszerzésével is lehet kedveskedni, hiszen ilyenkor a párnak kevesebb ideje jut a vásárlásra. Babalátogatóba például tökéletes ajándék lehet egy bambusz tipegő hálózsák, mely nemcsak pihe-puha álmokat ígér, hanem nagyon praktikus is. Ezt használva a baba nem fog kitakarózni éjjel, így az anyuka nyugodtan tud aludni, így ezzel le is vettünk egy terhet a válláról.


A bambuszból készült babaruhák megtekinthetők a cikk alatti termékajánlóban. Keress minket bátran a rendeléssel kapcsolatban!

Írj kommentet

×