Nem fázik a kisgyerek karja ujjatlan hálózsákban?

Nem fázik a kisgyerek karja ujjatlan hálózsákban?

A jó alvás és pihenés elengedhetetlen az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. A kisgyermekeknek különösen fontos a megfelelő alvási környezet megteremtése. Egyre népszerűbb az ujjatlan tipegő hálózsák használata, mely megfelelő hőmérsékletet és kényelmet biztosít a kisgyereknek számára éjszaka.

Azonban minden szülőben felmerül a kérdés, hogy nem e fázik meg a kisbabája karja az ujjatlan hálózsákban.


 

Az ujjatlan tipegő hálózsák általában könnyű, légáteresztő anyagból készül, így nem kell aggódni, hogy a kisgyerek túl melegben vagy túl hidegben lesz. Azonban minden gyermek más és más, így az öltözet és az altatási hőmérséklet kiválasztása egyénenként változhat.

Alvó kisbaba hőmérsékletének meghatározásához érdemes a kezünket a tarkójára tenni, aminek érintésre melegnek kell érződnie. Ha viszont izzadt vagy inkább hűvös, akkor nincs megfelelően felöltöztetve.

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy kezeik hidegek, azonban ne aggódjunk, ez általában normális jelenség és nem ok arra, hogy pánikba essenek a szülők

A gyerek altatásánál fontos figyelembe venni a hálószobában uralkodó hőmérsékletet. A szobahőmérsékletet általában 20-22 Celsius fokra érdemes beállítani, de minden szülőnek figyelnie a gyermekére és a hőérzetére. 

Természetesen vannak lakások/ házak, melyek az ajánlottnál jobban bemelegszenek vagy épp lehűlnek. Hiszen ha a termosztát nem közvetlenül a gyerek szobában van, akkor nehéz beállítani a megfelelő hőmérsékletet. 

Fontos megjegyezni, hogy a termosztát helyes elhelyezése is befolyásolhatja a szoba hőmérsékletét.

Általában a termosztát fentebb van elhelyezve a szobában, mivel a meleg levegő felfele száll. Ez azt jelenti, hogy ha a termosztát alacsonyabban van elhelyezve, akkor hajlamosabb lehet túl hidegnek érzékelni a szobát, mivel a meleg levegő felfelé halad. Ha a termosztát helyesen van elhelyezve, akkor pontosabb lesz a hőmérséklet mérése, és könnyebb lesz a szoba hőmérsékletét optimális szinten tartani. Természetesen minden otthonban más lehet a legmegfelelőbb termosztát elhelyezése, ezért érdemes kipróbálni több helyet és figyelni a hőmérő értékét a különböző elhelyezések esetén.

Érdemes a gyerek alvási magasságában elhelyezni, hogy pontosan tudjuk az alvási hőmérsékletet beállítani és figyelni. 

Ahhoz, hogy a gyermekeink ne fázzanak, fontos megválasztani a megfelelő vastagságú Tipegő hálózsákot / Baba Hálózsákot és aláöltözetet.

A vastagságot illetően, érdemes figyelembe venni a szobahőmérsékletet és a gyerek egyéni hőérzetét. Ha a szoba hűvösebb, érdemes vastagabb hálózsákot választani, amely jobban melegen tartja a gyermeket.  Ha viszont melegebb a szoba, akkor egy vékonyabb hálózsák vagy alacsonyabb vastagságú aláöltözet elegendő lehet.



Az aláöltözetre vonatkozóan fontos olyan ruhadarabot választani, ami nem csak kényelmes, de megfelelő hőszabályozást is biztosít. Az anyag legyen légáteresztő és hőtartó, így a gyermek teste nem fog túlhevülni vagy kihűlni az alvás során. Ez lehet például egy könnyű, pamut vagy bambusz anyagú body vagy kezeslábas.

Fontos az öltöztetéken és az altatási hőmérsékleten folyamatosan változtatni és testreszabni amíg meg nem találod a számára ideális alvási körülményt.

 

Az ujjatlan hálózsák sok szülő és gyermek kedvencévé vált, hiszen könnyen kezelhető, kényelmes és megfelelő hőérzetet biztosít. Azonban minden gyermek más, ezért legyünk figyelmesek a jelzéseire és igényeire, hogy megfelelően hőszabályozva és kényelmesen aludjék.

 


Referenciák:

  1. American Academy of Pediatrics: "Safe Sleep for Babies"
    Forrás: https://pediatrics.aappublications.org/content/128/5/1030

  2. Mayo Clinic: "Baby bath basics: A parent's guide"
    Forrás: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438


Írj kommentet

×