kisbaba babamérlegen

A növekedési ugrás jelei

A növekedési ugrás a babák életében azt jelenti, amit a neve is mutat: ezekben az időszakokban felgyorsul a baba növekedése, és több táplálékot és kalóriát igényel. Ilyenkor nagyobb mértékben növekszik a súlya és a hossza is, mint egyéb időszakokban. Legtöbbször az idegrendszeri érésben is fordulatok következnek be, ami megmutatkozik például a mozgásfejlődésen (gyakran ilyenkor indul be a forgás, kúszás-mászás).

Ha azt veszed észre, hogy a kisbabád állandóan enni akar, éjjel is gyakran felkel ezért, akkor jó eséllyel éppen ezen a folyamaton esik át. Természetesen nem csak ez lehet a nyugtalanság oka. Most megnézzük azt is, hogy miből tudhatod, hogy ténylegesen fejlődési ugrással álltok szemben, vagy esetleg valamilyen probléma áll a háttérben.

 

Mikor gyorsul fel a növekedés?

 Féléves korig 4 ilyen ugrás figyelhető meg:

  • 10 naposan
  • 3 hetesen
  • 6 hetesen
  • 3 hónaposan
  • 6 hónaposan.

 

De azért nem mindig ilyen szabályszerű a dolog... Babánként eltérhet, néha akár 1-2 hetes eltérés is lehet a fentiekhez képest. Tehát van, akinél a 6 hetes növekedési ugrás valójában 5 hetesen kezdődik.

Az is változó, hogy kinél mennyi ideig tart a habzsolós időszak. Az első három esetben néhány nap alatt beáll az egyensúly, és normalizálódik az evés és az alvás. A 3 és a 6 hónapos ugrásnál már 1-2 hét is lehet ez az időszak. De van olyan is, akinél már a 3 vagy a 6 hetes ugrásnál is egyhetes a küzdelem. Merthogy valamelyest küzdelem, legfőképp az anyának... De ha tudod, hogy természetes folyamaton estek át, akkor sokkan nyugodtabban fogod átvészelni.

Biztosan felfigyeltél a 3-mal osztható számokra, és talán fel is merült benned: 9 és 12 hónaposan is várható-e ugrásszerű fejlődés? A válasz igen, azonban ilyenkor már nem szokott annyira feltűnni, mivel ilyenkor már hozzátáplálunk. Ennek következtében már könnyebben túlestek majd rajta. Viszont ekkor már a fogzás jelenthet kihívást, ami szintén hozhat magával nehéz éjszakákat.

 

A növekedési ugrás jelei

Előfordulhat, hogy nem is veszitek észre, hogy éppen felgyorsult a kisbaba fejlődése. Ez azonban a ritkább eset. 

  1. Leggyakrabban feltűnően megnő az étvágy: szinte éjjel-nappal szopizni akar a baba. A gyors növekedéshez nyilvánvalóan több energia és tápanyag szükségeltetik. Ha megnő a testsúlya, akkor utána is nagyobb lesz a kalóriaigénye, vagyis valahogyan meg kell növelni a termelődő tej mennyiségét. A természet ezt kiválóan kialakította: ha többet szopizik a baba, akkor az anyamellben több fog termelődni. A gyakori szopizás tehát ezt a célt szolgálja: így tud növekedni aztán az egy nap alatt termelődő tej mennyisége. Ez általában néhány nap alatt helyreáll, és a baba újra elégedettebb lesz, többet alszik, és később fog megéhezni: vagyis helyreáll a rend.

Ilyenkor azt hiheted, hogy nincs elég tejed. Ha a baba eleget pisil és kakil, akkor nincs miért aggódni, és nincs szükség arra, hogy hirtelen tápszerrel egészítsd ki. Ha ilyenkor tápszert kap a baba, akkor lényegében megáll a tejszaporító folyamat, és később már tényleg nem lesz elég az anyatej. (Természetesen, ha valóban a tej apadása áll a háttérben, akkor ez elkerülhetetlen, de a legtöbb esetben nem erről van szó.)

A tápszert evő baba is hamarabb megéhezik ilyenkor, és ezt jelzi is. Többet enne, a szokásos adag elfogyasztása után már nem lesz nyugodt, elégedett. Ilyenkor ne hirtelen emeld az adagot, mert az problémákat okozhat. Konzultálj a gyerekorvossal, aki iránymutatást ad majd a mennyiség helyes növelésével kapcsolatban.

 

  1. Éjjel is nyugtalanabbul alszik, gyakran felkel, mert ilyenkor is éhes.

 

  1. Napközben is nyűgösebb lehet. Szoptatott babánál veheted észre, hogy szinte semmi sem nyugtatja meg, csak ha cicit kap. Már azt hinnéd, hogy megnyugodott... Aztán 10 perc múlva kezdheted újra a szoptatást.

 

újszülött baba szoptatása

 

Mikor gyanakodhatsz, hogy mégis valamilyen probléma áll a háttérben? 

Abban az esetben, ha evés közben is nyugtalan a kisbabád, ha befeszíti magát, akkor ott feltehetően más gond is lehet, erősebb hasfájás is gyötörheti. Akkor is érdemes más okokra gondolni, ha az éjjeli túlzott nyugtalanság 1-2 hétnél tovább tart. Ha napközben is sokat sír, és nehéz megvigasztalni, vagy ha nem gyarapszik megfelelően a súlya, akkor is segítséget kell kérni.

Ilyenkor mindenképpen jelezd a gyermekorvosnak a helyzetet.

Ha azt látod, hogy a baba nem pisil, nem kakil eleget a gyakori mellretétel ellenére sem, akkor valóban nem jut elegendő táplálékhoz és folyadékhoz. Természetesen ebben az esetben is kérj segítséget, mert ekkor már szükség lesz a pótlásra. A babák hamar kiszáradnak, így kevés pisi esetén ne késlekedj!

 

Hogyan tudod átvészelni ezeket a nemalvós napokat és éjjeleket? 

Nos, mindenki szereti azt hangsúlyozni, hogy élj a jelenben, és ezzel nem is vitatkoznánk, hiszen sem a múltban, sem a jövőben nem tudunk megoldást találni. Ez esetben mégis azt mondjuk, hogy gondolj egy kicsit a közeli jövőre: túl fogtok rajta esni, és ismét lesz lehetőséged egy kicsit többet aludni, fellélegezni. Lesz olyan, hogy minden a rendes kerékvágásba kerül, és egy élhető napi ritmus alakul majd ki, és egészen másképpen fogod érezni magad.

A kialvatlanság a gondolkodásunkra is kihat. Tehát tény, hogy nem könnyű. Ne is várd magadtól, hogy tökéletes legyél.

Ezekben a napokban valószínűleg nem fogod tudni elvégezni a házimunkát, és ha van nagyobb testvér, akkor esetleg ő is hanyagolva érezheti magát. Neki a szoptatások alatt tudsz mesét mondani vagy beszélgetni vele, bár tudjuk, hogy ez nem feltétlenül köti le egész napra.

 

Ha tudsz, mindenképpen kérj segítséget! Mondd el a családtagoknak, hogy a növekedési ugrás fázisában vagytok, és ez minden erődet, idődet igénybe veszi. Egyáltalán nem bűn, ha ilyenkor rendeled magatoknak az ételt, de azt is mindenki túl fogja élni, ha csak egy gyors pizza lesz vacsorára. Ezeket a nem túl hosszú időszakokat ilyen kompromisszumos megoldásokkal át lehet vészelni.

 Ha nem tudsz elegendő segítséget kérni, akkor is fogadd el, hogy nem tudod rendesen ellátni a háztartást ilyenkor. Ez nem gyengeség, hanem a természet velejárója. A legfontosabb feladatot végzed: a kisbabát táplálását. Lehetővé teszed a számára, hogy megfelelően fejlődjön a szervezete, és érzelmileg is biztonságban érezze magát.

 

újszülött baba hordozókendőben az anya mellkasán alszik

 

A megnyugtatásban sokat segíthet a hordozás. Ha elalszik a hordozókendőben, akkor te is ki tudsz kapcsolni egy kicsit, hogy erőt gyűjthess éjszakára.

 Megfigyelheted például azt is, hogy a kisbabád milyen zenétől érzi magát kellemesen. Sokan tapasztalják a komolyzene jótékony hatását. Egy kísérlet igazolta például, hogy komolyzene hatására a tehenek több tejet termelnek. Ez igaz lehet az emberre is, érdemes kipróbálni. Egy-egy szép zene téged is fel fog tölteni, ez pedig valóban segítheti a tejszaporítást is.

 

Gondolj előre a ruhatár lecserélésére!

A fejlődési ugrás sokszor jár azzal, hogy pillanatok alatt nagyobb babaruhára lesz szükségetek. Ezért nem árt, ha az első félévben előre beszerzed a 2-3 mérettel nagyobb bodykat és rugdalózókat is.

kisbaba méreteit mérőszalaggal mérik

 

Ha már egy kicsit is nehéz begombolni a bodyt, rugdalózót, az a kisbabádnak kényelmetlen lesz. Kényelmetlen öltözetben még mi felnőttek is nehezen aludnánk... Ezért a nyugodt alváshoz mindenképpen úgy öltöztesd fel a babát, hogy ne legyen szoros a ruha sehol, legyen puha és jól szellőző anyagból.

Ezért nálunk csakis természetes, bambusz anyagú babaruhát találsz, válogass kedvedre!

×