Kismama szoptatja gyermekét

Mit ne együnk szoptatás alatt?

A tiltólisták általában szájról-szájra terjednek a kismamák körében a régi idők óta. Gyakran annyira összezavarhatják az anyukát az étel korlátozások, hogy úgy dönt, inkább feladja, nem törődik velük. Valóban léteznek teljesen felesleges aggodalmak, hibás megfigyeléseken alapuló tippek, viszont vannak olyan ételek, alapanyagok, amiket tényleg jó elkerülni szoptatás alatt.

A terhességre nagy figyelmet fordítunk, és számtalan oldalról igyekezzük a lehető legegészségesebb körülményeket, életmódot megteremteni magunknak kisbabánk megszületéséig. Legalábbis elsőre ezt gondoljuk, azonban hamar rájövünk arra, hogy a pici szoptatásával, az anyatejjel is kapcsolatban maradunk vele folyamatosan, ezért nem mindegy, hogy mit juttatunk be a szervezetünkbe, ami őrá is hatással lesz.

Hajlamosak vagyunk hasfájás, vagy sírás esetén arra gondolni, hogy talán mi okozzuk a babának a kellemetlen tüneteket azokkal az ennivalókkal, amiket nemrég elfogyasztottuk. Ha tudjuk azt, hogy a babáknak körülbelül 1%-a érzékeny valamilyen étel alapanyagra, akkor megnyugodhatunk afelől, hogy valószínűleg nem az aznapi reggelinkkel van gond. A baba pocakfájásának és a sírásnak más okai is lehetnek, erről korábban már írtunk blogcikket, ha érint titeket, olvasd el!

Milyen tiltásokról hallhatunk leggyakrabban anyukáktól?

Várandós anyukák beszélgetnek

Az anyukák körében többféle ételtilalom él a köztudatban, ezek hagyományokon, egyéni tapasztalatokon, vagy félinformációkon alapulnak. Vannak azonban köztük valós és szakmailag is helytálló javaslatok. Most felsoroljuk az általánosan hallható tiltásokat, majd szakmai oldalról is megvizsgáljuk ezeket a javaslatokat.

Anyukák körében terjedő, általában nem szakmailag megalapozott tiltólista ételei:

  • Puffasztó ételek, amiktől a babának hasfájása lehet – köztudottan a K-betűs zöldségek, káposztafélék (kelkáposzta, brokkoli, karfiol), hüvelyesek (bab, lencse, borsó), hagymafélék
  • Citrusfélék, savas ételek - mert csípheti a baba popsiját, vagy „savas” lehet tőle a tej ( narancs, citrom, grapefruit, paradicsom)
  • Koffein, mert félő, hogy alvászavart okozhat a babának és felpörgeti őt
  • Fűszeres, erős ételek, amelyek megváltoztathatják az anyatej ízét – csípős paprika, fokhagyma, curry, chili
  • Tengeri halak, tenger gyümölcsei, veszélyes higanytartalmuk és allergiát okozó hajlamuk miatt
  • Allergén ételek – tejtermékek, tojás, diófélék, szója, glutén
  • Alkohol

Mi az, aminek elhagyását szakemberek javasolják?

 

Kismamáknak egészséges zöldségek fogyasztása javasoltA szakmai vélemények különbözhetnek. Jelenlegi tudás szerint nem szükséges néhány kerülendő ételen kívül bármit is elhagynunk, hiszen a ránk ható élelmiszerek nem biztos, hogy a babánkra is hatni fognak. Jó példa erre a hüvelyesek puffasztó hatása, ami az anyuka vastagbelében nehezen bomlik le, ezért keletkezik ott gáz, ami azonban az anyatejbe nem megy át. Tehát a kisbaba nem lesz emiatt hasfájós.

Javasolt lehet a magas allergénaktivitású fehérjék – tojás, tej, hal – mennyiségének csökkentése, de egészséges baba esetében nem szükséges ezeket teljesen kivonni a táplálkozásból, mert elhagyásuk nem garantál allergia megelőzést.

Érdemes odafigyelni a bolti élelmiszerek adalékanyagaira, vegyszermaradványokra és a bevitt gyógyszerekre is! A magas higanytartalmú tengeri halak neurotoxikus hatásúak lehetnek, ezért a belőlük készült ételek kockázatot jelenthetnek. Az alkohol valóban nem ajánlott szoptatás alatt, mert átkerülhet a tejbe, gátolhatja a tejleadó reflexet és a babához is juthat belőle.

koffeintartalmú italok – kávé, fekete tea, koffeines üdítők – hatóanyagai átjutnak az anyatejbe, és alvásproblémákat okozhatnak, túlingerelhetik a babákat.

Vannak olyan ételek – málna, eper –, amelyek ízanyaga bekerül az anyatejbe, és ezt sok baba nem szívesen tolerálja. Hasonlóak lehetnek a magas illóolaj-tartalmú fűszerek: bors, csípőspaprikák, zsálya, torma, chili.

Bár nem étel, mégis meg kell említenünk, hogy a dohányzás által anyatejbe jutott nikotin koncentrációja akár háromszorosa is lehet az anya vérében mérhető mennyiségnek!

Ha bármilyen probléma lép fel, ami valamilen alapanyagra enged következtetni, akkor érdemes lehet az adott ételt elhagyni 2 hónapra, és utána újból megpróbálni visszahozni az étkezésbe. Általában ennyi idő alatt megszűnnek a tünetek. Ha bármilyen kérdésed merül fel azzal kapcsolatban, hogy milyen ételeket kerülj el kisbabád szoptatása alatt, vagy milyen gyógyszert vehetsz be, bátran kérd gyermekorvosotok, vagy védőnőtök tanácsát!

Forrás: Bartos Rita , L33 Medical, Dr. Vörös Anna szüész-nőgyógyász, Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, Heim Pál Gyermekkórház

Amiket viszont érdemes szedni

Az omega-3 zsírsavak táplálékkiegészítőként is megvásárolhatóak

A megfelelő vitamin és nyomelem bevitel a terhesség után is javasolt, ezért a korábban szedett terhességi vitamin folytatása hasznos lehet. Az anyuka által szedett táplálékkiegészítő probiotikumok jótékony hatásúak, segítik az emésztést, a baba bélcsatornájának érését, megelőzhetik az allergiák kialakulását. Az omega-3 zsírsavak a baba idegrendszerét nagymértékben támogatják.

Forrás: Webbeteg - Dr. Csáki Csilla allergológus, klinikai immunológus

 

Omega-3 és a halak higanytartalma

Az omega-3 zsírsavak nagyon hasznosak a babák idegrendszerének fejlődéséhez, azonban a vizek nehézfém szennyezettsége miatt a higany mennyisége feldúsult a halakban. A fejlődő magzatra a metil-higany extrém magas neurotoxicitást mutat. Gyermekeknél a korai életszakaszban már alacsony mennyiség is idegi fejlődést gátló lehet, a későbbiekben pedig figyelemhiányos rendellenességet, a kognitív képességek csökkenését okozhatja. A higany főként a nagy tengeri halak és emlősök fogyasztásával juthat az ember szervezetébe.

Ezért fontos olyan halat választani heti 1-2 alkalommal, amelynek higanytartalma szakmai ajánlások szerint alacsony lehet.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Miért okozhat gondot a hiányos táplálkozás?

Ha az anyuka túlzottan elzárkózik sok élelmiszer fogyasztásától, esetleg egyoldalúan táplálkozik, akkor az anyatej összetételéhez  fontos tápanyagokat az ő szervezetének raktárkészleteiből vonja el. Azonban nem biztos, hogy ezek a készletek elegendőek lesznek. Az is probléma lehet, hogy amikor az anya zsírszöveteinek lebontása történik, a hasznos tápanyagok mellett olyan zsírban oldódó mérgező vegyületek is bekerülhetnek az anyatejbe, amelyek a csecsemő számára károsak. Ilyenek például a nehézfémek. Ugyanez történik akkor is, amikor a szoptató anyuka fogyókúrába kezd.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház

 

Az anyuka táplálkozása és életmódja befolyásolja a tej minőségét, mennyiségét

 

Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka. Hogy az anyuka fedezze a napi plusz energia-és tápanyagszükségletet, ami a szoptatáshoz javasolt, körülbelül 600-700 kcal-val több energiabevitelre van szüksége napi 4-5 alkalmi étkezéssel. Ahogyan az energia, úgy a fehérjeszükséglet is nő, naponta 20 grammal.

A vitaminpótlás azért is fontos, mert szükségletük emelkedik, főként az A, D, C-vitaminokra és a folsavra, kalciumra, magnéziumra, foszforra, jódra és cinkre érdemes figyelni.

Valószínűleg te is fontosnak tartod a folyadékbeviteled növelését azért, hogy a tejtermelést elősegítsd.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház

 

×