Kisfiú áll a kiságyban kék bodyban és mosolyog

Néhány dolog, ami megkönnyíti az önálló elalvásra szoktatást

Egy gyermek születésénél nincs nagyobb öröm. A finom babaillat, az édes mosoly és a gőgicsélés kárpótol minden fáradtságért, ami az anyasággal jár. Egy idő után azonban bármennyire is szeretnél éjjel-nappal a babáddal lenni, rájössz, hogy neked is szükséged van énidőre és pihenésre. Ekkor jelenik meg a baba önálló elalvására szoktatásának igénye. Ahhoz azonban, hogy a babád magától aludjon el, bizony kitartó munkára, no meg néhány praktikus dologra van szükség. Ezekről írunk most bővebben.


Miért érdemes a babát önálló elalvásra szoktatni?


A kisbaba rengeteg boldogságot tud hozni egy család életébe, legszívesebben egész nap ölelgetnénk, puszilgatnánk. Természetes, hogy mindent megteszünk érte, lessük minden rezdülését, egy percre sem szeretnénk letenni.


A kisbabák számára a legfontosabb a biztonság, hogy érezzék, nem eshet semmi bajuk. Ezt te úgy tudod biztosítani, hogy figyelsz a jelzéseire és ennek megfelelően reagálsz rájuk. Egy idő után pontosan meg tudod állapítani, miért sír a csecsemő, hogy mikor éhes és mikor fázik. Az altatásnál is mindig vele vagy, hogy érezze a közelségedet, hallja a szívdobbanásodat, hiszen ez is nagyon megnyugtató a számára.


Eljön azonban a pillanat, mikor felmerül a baba önálló elalvásának kérdése. Ne tartsd magad önzőnek és alkalmatlannak, ha megfogalmazódik benned az igény arra, hogy többet pihenhess. Az önálló elalvás bevezetésével gyermekednek és magadnak is jót teszel. Ő megtanul egyedül is biztonságban létezni, ezáltal magabiztosabbá válik, te pedig többet alhatsz, így kevésbé leszel türelmetlen, szétszórt.

 

Szőke 3 éves kisfiú alszik az ágyon sárga pöttyös kezeslábast viselve

 A nyugodt elalvás feltételei


Előre szólunk, hogy az önálló elalvásra szoktatáshoz rengeteg türelem és kitartás szükségeltetik. Ne add fel, ha több hét vagy több hónap után is úgy érzed, nem értél el semmilyen eredményt! A lényeg az, hogy ugyanazt a rutint kövessétek minden altatáskor, így a bébi egy idő után megszokja, mi miután jön. Tudni fogja, hogy mikor következik az alvásidő és valóban megtanul magától elaludni.


Miben segítheted a folyamatot? Mikre figyelj? Először is, teremtsd meg a nyugodt elalvás feltételeit! Fordíts figyelmet minden apró dologra, ami befolyásolhatja a baba közérzetét! Ilyen például a szoba megfelelő hőmérséklete, a sötétítőfüggöny használata, a kényelmes fekhely biztosítása vagy a kedvenc plüssfigura, alvóka bekészítése az ágyba.


A tapasztalatok azt mutatják, nem mindegy, hogy milyen ágyban hajtja álomra a fejét a kicsi, és az sem, hogy mibe öltözteted éjszakára. Nem jó, ha leizzad éjjel, de az sem ideális, ha fázik. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a takarót még nem tudják önállóan használni a babák: vagy lerúgják magukról vagy félő, hogy rájuk tekeredik alvás közben. Erre nyújtanak megoldást a bambuszból készült tipegő hálózsákok!


Miben segíti az önálló elalvásra szoktatást a bambusz tipegő hálózsák?


Az önálló elalvás egyik legnagyobb feltétele, hogy a baba teljesen nyugodt állapotba kerüljön, mire elérkezik az alvásidő. Mi felnőttek már elszoktunk attól, hogy minden érzékszervünket egyformán használjuk, de a babák még nem. Náluk a szaglás vagy a tapintás is ugyanolyan fontos szerepet játszik a világ megismerésében.


Törekedj tehát arra, hogy a baba minden érzékszervével érezze, hogy biztonságban van, mert ez segíti az ellazulást. A fürdetés a kellemes fürdővízben, a babaszoba friss illata a levegőztetés után ugyanúgy része az esti rituálénak, mint a finom, pihe-puha alvóöltözet.


Bambusz tipegő hálózsákjaink például kiválóan alkalmasak éjszakai alváshoz, mivel nagyon kíméletesek a baba bőréhez. Puha anyaguk miatt a kisbabák örömmel használják, ráadásul a hálózsákon lévő minták is csodaszépek, szemet gyönyörködtetők.Mivel ezek a termékek bambuszból készülnek ezek a termékek, hőmérsékletszabályozó tulajdonsággal rendelkeznek, azaz a baba nem fog leizzadni bennük. Az ujjatlan tipegő hálózsákokhoz aláöltözetként a LiaaBébé bambusz bodykat ajánljuk.


Egy ilyen szettet használva nagyobb esélyetek van arra, hogy a baba megszeresse az alvást, ezáltal pedig megtanuljon minél előbb önállóan is elaludni. Rendelj tőlünk puha, bambusz babaruhákat és az első rendelésnél extraként megajándékozunk egy 10%-os kedvezménnyel! Kövess minket az Instagramon is!

Írj kommentet

×