eldobható és mosható pelenkák

Pelenka fajták és a pelenkázás módja

 

Amikor az első kisbabádat város, akkor ó benned is felmerülhet a kérdés, hogy milyen fajta pelenkát érdemes választani. Ha még nincs ezen a téren tapasztalatod, akkor valószínűleg annak is utána szeretnél járni, hogy mi mindenre kell odafigyelni a pelenkázás során, mi a helyes módja.

Most ezekben a kérdésekben segítünk neked eligazodni.

A pelenkázás menete 

Az újszülött pelenkázás főbb szabályai nem nagyon különböznek egy nagyobb babáénál. A különbség elsősorban a köldökcsonk meglétéből adódik.

 Az újszülött pelenkázása

 Az első számú szabály, hogy sose hagyd a babát egyedül a pelenkázó asztalon, legalább az egyik kezeddel mindig fogd!

A babát ilyenkor elég alulról kibontani a ruhából. Először kezeld a köldökcsonkot az éppen aktuális ajánlásnak megfelelően. Utána úgy hajtsd hátra a pelust, hogy az elülső részével már letörölheted a popsiját, így kevesebb popsitörlőt kell használnod. Hajtsd a pelust a baba dereka alá, majd jöhet a törlés. Kezdj a lágyékhajlatokkal, majd törölj át minden szennyezett részt. Mindig elölről hátrafelé haladj! Lentebb külön kitérünk a kislányok és kisfiúk esetére.

A baba lábát közben az ún. villás fogással fogd, ahogy a képen látod:

 

újszülött baba pelenkázásánál villás fogással fogják a baba lábát

 

A tisztára törlés után vedd ki alóla a szennyezett pelenkát, majd tedd alá az újat úgy, hogy a derék részt elég magasan védje, hogy majd ne folyjon ki hátul a tartalma. Ha piros a bőr, akkor kend be popsikrémmel (lehetőség szerint olyannal, amely természetes összetevőkből áll). A lágyékhajlatot és a popsit kend, kislánynál ne menjen a nagyajkak közé, a kisfiúknál pedig a hímvesszőt kell kerülni.

A köldökcsonkot ne takarja a pelus, annak szellőznie kell. Az újszülött mosipelusok általában nem magasak a hasi részen, az eldobhatóakat pedig hajtsd be úgy a hasnál, hogy a köldökcsonk szabadon maradjon.

Extra Tipp Anyáktól Anyáknak:

A fodrokat mindig fordítsd ki, különben nagyobb az esély rá hogy kifolyik a pelenka tartalma a fodroknál.

 

Kislány pelenkázása 

A kislány pelenkázása akkor nehéz, ha széklet megy a nagyajkak közé. Ezt nagyon óvatosan kell kitakarítani, hogy a szennyeződést ne nyomjuk be a hüvelybe vagy a húgycső nyílásához. Ezért lassan töröljük ki bentről kifelé haladva, illetve fentről lefelé haladva. Ha szükséges krém alkalmazása, ez se menjen a hüvely és a húgycső nyílásához.

 

Kisfiú pelenkázása

Itt egy kicsit könnyebb dolgunk van. A fitymát nem szabad erővel hátrahúzni, újszülötteknél egyáltalán nem, mert még le van tapadva, és sérülést okozhat. Csak a lágyékhajlatra és a popsira kenj a krémből, ha szükséges. Amikor feladod rá a tiszta pelust, ügyelj arra, hogy a hímvessző lefelé nézzen, hogy ne pisiljen ki a pelusból.

 

Most pedig térjünk át a pelenka típusokkal, hiszen néhányat már a kisbaba születése előtt is mindenképpen meg kell venni. 

Milyen pelenka fajták közül válogathatunk? 

Ha nem az első gyermeked számára keresel pelenkát, akkor is hasznos lehet számodra ez az összefoglaló. Gyakori tapasztalat az, hogy egy bizonyos pelenka típus kiválóan beválik egy gyermeknél, de a testvérnél már egyáltalán nem, így új lehetőségeket kell keresni.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem fogunk pelenkát reklámozni, itt márkákat nem is fogunk említeni. Bízunk abban, hogy ismerve a saját lehetőségeidet és értékrendedet, a cikkünk alapján már könnyebb lesz számodra a választás.

Mivel nem biztos, hogy elsőre el fogod találni az ideális fajtát, ezért érdemes több típusból is beszerezni egy keveset, és próbálgatni. Amelyik beválik, abból később beszerezhetsz többet is. Ezzel megelőzheted, hogy kidobott pénz legyen egy nagyobb készletnyi pelus megvásárlása.

Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk a pelusokat: léteznek eldobhatóak és moshatóak.

Nézzük először az eldobható típusokat! De nem azért kezdünk ezzel, mert ezeket javasolnánk, hanem mert ez a rész rövidebb lesz. (A moshatóak kezelésével kapcsolatban bővebb információkat is meg szeretnénk osztani, illetve több fajtájuk is van.)

 

Eldobható pelenka – sok hátránya van, de van, amikor nehéz mást választani

A mosható pelusok egyértelműen gazdaságosabbak, környezet- és bőrbarátabbak.

De vannak olyan helyzetek, amikor inkább az eldobhatót választja az ember. Ilyen lehet például az, ha az anyának nincs sok segítsége, és olyan egészségügyi gondjai vannak, amelyek miatt a házimunka, így a mosás is megterhelő a számára.

Olyankor is ez lehet az elfogadhatóbb választás, ha nagyon pici a lakás, nincs szárítógép és a kinti teregetésre sincs lehetőség, így a falpenészesedés elkerülésének érdekében igyekszünk spórolni a mosással. Ebben az esetben inkább érdemes beszerezni egy szárítógépet, ha megtehetjük, mert mosni muszáj lesz egyébként is, nem is keveset... Így már a mosható pelenkázás is elérhetővé fog válni, ami még egy kicsivel több áram és víz fogyasztásával együtt is kisebb környezetterheléssel jár. 

Van olyan helyzet is, amikor átmenetileg döntünk eldobható pelus mellett, például egy utazás vagy kórházi tartózkodás miatt.

 

Miért nem természet- és bőrbarát az eldobható pelenka? 

  1. Nagy hátrányuk, hogy jelentős mennyiségű műanyag hulladék képződik belőlük. Érdemes inkább természetes anyagú, például kukoricarost vagy bambusz alapú példányokat választani, azonban érdemes tudni, hogy ezeknek is vannak nem lebomló részei, illetve főként csak ipari komposztálóban bomlanak le.
  1. Nagy részüket különböző vegyszerekkel kezelik, amelyek irritálhatják a baba bőrét. A műanyag pelusok kevésbé szellőznek, ez szintén nem tesz jót az érzékeny bőrnek. 
  1. Sokan tapasztalják, hogy az eldobható pelenka használatánál kevésbé érzi a baba, hogy bepisilt, így nehezebben válik később szobatisztává.
  1. Szembetűnő az is, hogy akkor is terjengenek a szagok a lakásban, ha gyakran ürítjük a kukát.

 

hulladék eldobható pelenkák

 

Van valami előnye? 

Egyetlen előnyt tudunk említeni: nincs vele dolgunk, nem kell szárítani sem, ami a fentebb már említett helyzetekben segítség lehet. Ilyenkor érdemes azokat a típusokat keresni, amelyek jelentős részben lebomló anyagokból állnak. De sajnos ez is megtévesztő: valójában az ilyen pelenkák anyagának csak a 60-80 %-a bomlik le, az is csak ipari komposztálóban, tehát a hulladéklerakóban ugyanúgy szemét lesz belőle. Nyilván egy fokkal jobbak, mint a teljesen műanyag változatok, de sajnos itt is számolnunk kell a környezetterheléssel.

 

Erre figyelj

 

Vedd figyelembe, hogy megfelelő méretű legyen: jól illeszkedjenk a comboknál, és deréktájon is elég magas legyen, hogy ne nyomódjon ki a tartalma. Ha gyakran történik ilyen baleset, akkor biztos lehetsz abban, hogy a méretet vagy a típust le kell cserélni.

 

A mosható pelenkák világa

 

  1. Ahogy fentebb már említettük: a mosható pelenkák használata jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, vagyis sokkal kisebb a környezetterhelés mértéke. Itt nem képződik hulladék.

Valamivel több áram és víz kell így a mosáshoz, de érdemes tudni, hogy az eldobható változatok gyártásánál jóval több vizet, energiát és vegyszert használnak fel. Tehát ilyen szempontból is kisebb a környezetterhelés mértéke.

  1. További előnye, hogy jól szellőzik, és a baba bőre nem melegszik be, nem fülled be aladta. Ezáltal nem kell tartani az irritációtól megfelelően gyakori pelenkacserénél. 
  1. Gazdaságosabb a használatuk, még mosási költséggel együtt is jóval kevesebbe kerül az egész. Főként igaz ez, ha beleszámítjuk azt is, hogy később eladhatod vagy testvér is örökölheti őket.
  1. A mosipelusos babák általában hamarabb lesznek szobatiszták.

 

 

színes mosható pelenkák összehajtogatva egy kosárban

Javasoljuk, hogy szükség esetére legyen otthon mindig valamennyi eldobható is, amelyeket nem kell elhasználni, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor nincs más választás.

Hátránynak tűnhet, hogy mosni kell, de egy jól kialakított rutinnal, és természetesen a mosógép segítségével ez már egyáltalán nem jelent olyan sok időt és energiát, mint nagymamáink idején. Ejtsünk is néhány szót a tisztántartásukról.

 

A mosipelus mosása

Legtöbben azt javasolják, hogy mininum kétnaponta mossuk ki őket, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

Nyilván nem úgy dobjuk be a gépbe, ahogy vannak, hanem előkészítve: a székletet le kell róla szedni, annak a wc-ben a helye. Sokan pl. régi bankkártyát vagy hasonló, sérülést nem okozó kaparó eszközt használnak. Ezt már rögtön a peluscsere után tegyük meg.

 

Ezek után kétféle módszert is alkalmazhatunk:

  1. Meleg nátrium-perkarbonátos vízben átdörzsöljük a pelusokat. A pisiseket is javasolt így átöblíteni. Használj ehhez gumikesztyűt, mert amikor a nátrium-perkarbonátból felszabadul az aktív oxigén (ami a foltokat és a baktériumokat irtja), irritálni, roncsolni fogja a bőrödet is. Ami miatt mégis környezetbarát: miután lezajlik ez a foltroncsoló reakció, nem keletkeznek káros vegyi anyagok, utána bátran öntheted a lefolyóba a vizet. Folttisztító só néven is forgalomba szokták hozni, lehet, hogy így fogsz vele találkozni.

 

  1. A másik módszer (ha nem akarsz bajlódni ezzel és hajlongani, esetleg egészségügyi oka is van): megoldhatod ugyanezt előmosással: tedd be a pelusokat a gépbe, a mosógép dobjába tedd a nátrium-perkarbonátot, majd indítsd el az előmosást. Ebben az esetben a hátrány az, hogy több áramot fogsz fogyasztani. Azonban egy túlterhelt kismamának, (főleg, ha nincs elegendő segítsége), gyakran ez az ideális megoldás. És még így is sokkal kisebb a környezetterhelés mértéke, mint az eldobható pelenkáknál.

 

És most jöjjön maga a fő mosás:

  • Sokan elegendőnek tartják a negyven fokos mosást. Fontos, hogy bő vízzel történjen, és ne a víztakarékos programon, mert ebben az esetben fokozottan szükséges az alapos átmosás.

Időnként, főleg egy betegség után, szükséges a 60 fokos átmosás. Van, aki mindig 60 fokos programot állít be, ha a pelenka anyaga engedi.

Azt is megteheted, és erre főleg 40 fokos mosásnál lehet szükség, hogy időnként pelenkafertőtlenítőt alkalmazol.

  • Öblítőt ne használj, mert tönkreteszi a pelus nedvszívó képességét. Ecetet viszont bátran használhatsz helyette.
  • Az ezer fordulatszámnál gyorsabb centrifugálás tönkreteheti a pelenka anyagát, ezért nézd meg jól, hogy milyen érték van beállítva a mosógépen!

 

Ejtsünk néhány szót a szárításról is.

A legjobb, ha kint a napon száradhatnak a pelusok. A napfénynek is van foltellenes hatása, ráadásul nem kell áramot használnod hozzá.

szárítókötélen lógó mosható pelenkák

 

De tudjuk azt, hogy ezt nem minden család tudja megoldani. Egy kicsi panelben, ahol erkély sincs vagy alkalmatlan a szárításra, ez nyilván nem opció. Ugyanez igaz télen vagy rossz idő esetén. Ilyenkor jól tud jönni a szárítógép. Ha túl sok ruhát teregetünk a lakásban, akkor könnyebben penészesednek a falak, ez pedig egészségügyi kockázatokat rejt magában.

 

A mosható pelenkák fajtái 

 Itt most jön a bőség zavara. Annyiféle van már, mint égen a csillag... Választhatsz a népszerű márkák közül is. De nagyon sok kisvállalkozó anyuka készít kiváló mosipelusokat, őket is támogathatod a vásárlással.

Mivel minden babánál más típus válik be, ezért azt szokták javasolni, hogy a szülés előtt még ne szerezz be minden darabot, hanem több típusból legyen 1-2 darab. Menet közben ki fogod tapasztalni, hogy nektek melyik lesz az ideális, és abból beszerezhetsz később többet is.

Újszülött babánál valószínűleg még nem lesz jó az egyméretes pelenka, keresd az újszülött verziókat! Ha nem akarsz erre a kevés időre sok pénzt kiadni érte, akkor bérelhetsz is pelenkát, vagy el is adhatod később.

 

Méret szerint tehát léteznek:

  • újszülött pelenkák,
  • egyméretes, pontosabban állítható méretű pelusok,
  • többméretesek.

 

Felépítés szerint a főbb típusok a következőek:

 

  • All in one pelenka: ebben az esetben egybe van varrva a vízzáró külső réteg a belső nedvszívó réteggel. Ezt minden alkalommal teljes egészében le kell cserélni.

 

  • Zsebes pelenka: hasonló az előzőhöz, de itt a nedvszívó belsőt és plusz rétegeket egy a külsőhöz csatlakozó zsebbe tesszük bele. Itt is le kell cserélni az egészet.

 

  • Csónakos pelenka: a pamut külsőbe tesszük a csónakszerű vízzáró réteget, és ebbe jön maga a nedvszívó belső. Ha nem szennyeződik a csónak vagy a külső széklettel, akkor elég csak a belsőt cserélni. Az egyik leginkább „balesetmentes” típusnak tartják sokan, de egyáltalán nem biztos, hogy nektek is ez fog beválni.

 

  • Pelenka belső plusz külső: egy vízzáró külső rétegbe kell helyezni a nedvszívó belsőket, akár plus rétegekkel is felturbózhatod. Éjszakára jó eséllyel ilyen megoldásra lesz majd szükségetek.

 

A pelenka külsőket ma már jól szellőző anyagokból készítik. Ezek jórészt nem természetesek ugyan, de tartósak. Vannak gyapjú külsők is, ezek viszont különlegesebb kezelést igényelnek: lanolinozni kell őket, és a tisztítás is nagyobb odafigyelést igényel az anyag érzékenysége miatt. Van, akinek viszont ez válik a kedvencévé.

 

A pelenka belsők is változatosak lehetnek: léteznek előre formázott belsők, vannak „félig” előkészített, prefold pelenkabelsők, és használhatjuk a klasszikus tetrapelenkát is.

 

A szobatisztaság felé közelítve jól jöhetnek a leszoktató mosipelusok, amelyek egy bugyihoz hasonlítanak, a gyerek is le tudja tolni és felvenni újra. Ezekben már nincs vastag nedvszívó réteg, csak a nagyobb balesetek kivédésére alkalmasak.

 

Hogyan igazítsd a kisbabád öltözetét a pelenkához? H2

 

Aki már kipróbált több pelenka típust is, az megfigyelhette, hogy vannak esetek, amikor nem olyan méretű ruhát kell használni hozzá, amelyet elsőre logikusnak gondolunk.

 

Eldobható pelenkánál úgy válaszd ki a méretet, ahogy egyébként is tennéd: a baba testének hossza szerint.

A mosható pelusok jelentős része kicsit vastagabb csomagot képez a babapopsin, főleg az éjjeli verziók. Ezért ilyenkor eggyel nagyobb méretű body és rugdalózó lesz a kényelmes a kisbabád számára. Az is lehet, hogy a nappali pelusnál még jó lesz a normál méret, az éjjelinél viszont a nagyobbra lesz szükségetek. Ezt ki kell tapasztalni.

Lehet kapni bodyhosszabbító kapcsokat is, ezeket is kipróbálhatjátok.

 

Ahogy a pelenka anyagánál is érdemes figyelni arra, hogy jól szellőzzön, úgy persze a ruha is legyen bőrbarát. Mi ezért ajánljuk jó szívvel a bambusz anyagú, puha és kíméletes babaruhákat.

 

A különböző típusokat nagyjából átvettük, jöjjön most a pelenkázás mikéntje. Ha első babádat várod, akkor mindenképpen érdemes tovább olvasnod. De ha kisfiú után születik kislányod vagy éppen fordítva, akkor is fontos lehet számodra ez a rövid leírás, mivel van néhány különbség.

 

Vicces esetek... 

Ezeken inkább utólag nevetünk. Amikor megtörténik, talán kevésbé örülünk... Főként újszülött korban megeshet, hogy a baba akkor kakil vagy pisil, amikor éppen pelenkázol. Az is lehet, hogy éppen el fog találni. A lényeg, hogy ekkor is első legyen a biztonság, először ne magadat öltöztesd át, a babát kis időre se hagyd magára a pelenkázó asztalon!

 

Veled megesett már ilyesmi? Ha van kedved, oszd meg velünk!

 

 


Írj kommentet

×