anyuka újszülött kisbabájára mosolyog

Az újszülött gondozása- az első napok otthon

 Megszületett a várva várt kisbabátok. A kórházban töltött napokban még érzed a csecsemőgondozók biztos támogatását, vagy éppen összezavarnak a tanácsaik (ha ellentmondanak annak, amit eddig tanultál). Közben egyre többet gondolsz a hamarosan elérkező önálló családi életre és a baba körüli teendőidre. 

„Vajon jól fogom csinálni?”

 Egy új és eddig talán ismeretlen feladatba csöppensz, szinte átmenet nélkül, melyet példásan szeretnél ellátni, a legnagyobb szeretettel. Minden anyuka másképpen éli meg ezt az időszakot.

 Hogy máris eloszlassuk az aggodalmadat, tudnod kell, hogy bármilyen, a kisbabád körül előfordulható problémára létezik elérhető segítő szakember, támogató egészségügyi hálózat, technika, termék és lelki segítség.

 Az első napok újszülött gondozási részleteivel hosszasan lehetne foglalkozni. Cikkünkben a napi rutint és a leggyakoribb kérdéseket, problémákat soroljuk fel. Mindenki mást mond, számos ellentmondásos információ kering a témában. Mi igyekeztünk egyszerűsíteni.

 

Táplálás igény szerint 

 

Ha valamiért nem jön össze a szoptatás, és tápszert kell adnod a gyermeked számára, akkor is tudd: az elsődleges az, hogy szeretettel adod. Ezt pedig a kisbabád érzékelni fogja.

Természetesen érdemes mindent megtenni a sikeres szoptatás érdekében. Ehhez ma már meg tudod találni a megfelelő szaksegítséget.

Az anyatej a legideálisabb összetételű táplálék a kisbabád számára. Hosszú távú immunvédelmet ad gyermekednek, és számtalan pozitív hatása van a babád és önmagad egészségére is. Ezért az egészségügyi szakemberek világszinten a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozzák.

Az igény szerinti szoptatással a szoptatások ideje és időtartama kisbabád szükségleteihez igazodik. Ez a módszer a legtermészetesebb a baba számára és a tejtermelés a kicsi igényéhez igazodva tud optimális mennyiségű lenni.

Ha problémád adódik, keress fel egy szoptatási tanácsadót, aki akár az otthonodban is meglátogat, hogy segítsen neked és gyermekednek.

Ha kisbabád számára anyatejet szeretnél lefagyasztani, akkor fontos a mellszívó készülék minden elemét és a tároló edényeket is naponta sterilizálni. Ehhez ma már használhatsz mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edényeket, elektromos eszközöket, de hagyományos módon is kifőzheted.

Az újszülöttnek születésétől kezdődve kapnia kell D- és K vitaminokat is, melyeknek fajtáját és mennyiségét gyermekorvosotok írja elő.

 

Bőrápolástól a körömvágásig    

 

Kisbabád érzékeny bőre külön figyelmet igényel, mert gyorsan ki tud száradni. Akkor védi őt megfelelően a kórokozóktól, ha nedvességtartalmát meg tudja őrizni és a természetes egyensúlyára figyelve, ártó vegyszerektől mentesen gondozod.

 

Fürdetés és hajmosás

 A javasolt napi néhány perces kíméletes lemosás előnye, hogy a baba bőrét minden nap tiszta vízzel szabadíthatod meg a szennyeződésektől, amelyek esetleg irritálhatnák.

 

Milyen fürdetőszereket válassz?

A hypoallergén, természetes összetevőket tartalmazó babafürdetők lehetnek a legmegfelelőbbek, hiszen a baba bőre különösen érzékeny a vegyszerekre. Van, aki azt javasolja, hogy újszülött korban bőven elég, ha csak egy kis olíva olajat vagy természetes babafürdető olajat vagy krémet teszel a vízbe, és így mosod le.

 

A fürdetés az egész család számára élmény.

 

újszülött baba fürdetése

 

A kicsi általában hamar kimutatja az örömét, amikor elérkezik az esti fürdés ideje.

Figyelj kiemelten a víz hőmérsékletére (37-37,5 fokos legyen). A hőmérsékletet ellenőrizni tudod vízhőmérő segítségével, vagy nagyszüleink klasszikus módszerével: tedd a könyöködet a vízbe, és ha nem érzed sem hidegnek, sem melegnek, akkor pont jó. Amit mi csak kissé melegnek érzünk, azt a baba már forrónak érezheti, és könnyen kipirosodik a bőre, mintha megégne. Ezért lényeges ilyenkor, hogy a víz testhőmérsékletű legyen.

 

Léteznek babamosdató kesztyűk, amelyek főleg a fejbőrről óvatosan segíthetnek eltávolítani a koszmó kezdeményeit, de sok baba azt szereti, ha a testét csak simán a kezeddel mosod le, így jobban érzik az érintést.

A baba haját szintén óvatosan, ügyelve a kutacsra, végig simítva mosd meg.

Kezdetben elég 2-3 perc alatt gyengéden megtisztogatni babád bőrét és puha fürdőlepedővel dörzsölésmentesen felitatni a felesleges vizet róla.

 

Ügyelj arra, hogy a köldökcsonkot ne érje víz! A fülecskék mögötti és az áll alatti részek még nehezen hozzáférhetőek, fordíts rájuk figyelmet! A kisfiúk fitymáját nem szabad visszahúzni, mert még le vannak tapadva.

 (Javasoljuk, hogy a fityma hátrahúzását a gyermekorvosod számára se engedd a legelején! A régi szokásokkal a kevésbé jó orvosok okoztak már sérülést kisfiúknak, mert erővel hátrahúzták a fitymát, és ez sajnos ma is előfordul. Olyan szaksegítséget keress ebben a témában, aki már a modern, evidence-based elveket követik, és figyelembe veszi a baba természetes fejlődését.)

 

Ne aggódj a köldökápolás miatt    

 A 3-4 cm-es kis köldökcsonk 5-10 nap alatt esik le, a gondozása egyszerű. Fontos, hogy tisztán és szárazon legyen tartva, amíg le nem válik magától.

 

újszülött baba köldökcsonkja

 

Ha azt látnád, hogy vörös lesz, duzzadt és nedvedzik, a baba esetleg lázas lesz, akkor fordulj a gyermekorvosotokhoz!

 A köldökcsonk ápolásával kapcsolatos hivatalos ajánlások sokat változtak az évek során. Régen még azt mondták, hogy alkohollal át kell törölni, utána pedig azt, hogy csak gyógyszertári sós vízzel tisztítsuk, mert az alkohol szárít. Alkoholt pedig csak akkor alkalmazzunk, ha véletlenül széklet szennyezné a köldökcsonkot (hason fekvésnél előfordulhat ilyen, ha a pelus tartalma előrefolyik).

Mi most nem is mennénk bele egy konkrét módszer népszerűsítésére, az éppen aktuális ajánlással kapcsolatban kérdezd a védőnőt vagy a gyermekorvost! De valószínűleg már a kórházban meg fogják mutatni.

 

A pelenkázáshoz is válassz bőrbarát termékeket!    

 Általában minden anyuka megtalálja a babája számára legmegfelelőbb, kedvenc pelenka típust, popsitörlő kendőt és krémet.

 Mindig elölről hátrafelé tisztítsd meg a baba bőrét pelenkázáskor. Krémezéskor pedig csak a popsit és a két lágyékhajlatot kend be. A köldökcsonkot ne érje a pelenka széle, inkább hajtsd vissza.

 Egyre többen választanak mosható pelenkát a hulladékmentesség és a vegyszerek elkerülésének érdekében. Ma már számtalan mosipelus közül választhatsz. Ha valamiért nem tudod megoldani, akkor lehet kapni vegyszermentesebb, kukoricarostból készített eldobható pelusokat is. De a legkisebb ökológiai lábnyoma egyértelműen a mosható pelenkának van.

Ugyanígy a popsitörlő is lehet mosható, amelyet elég csak langyos vízbe mártani, és már mehet is a törlés.

 

Érzékeny területek - körömvágás és fültisztítás 

Az újszülöttek körme gyorsan nő. Az első két hétben még nem vágjuk.

A körmök vágásától talán te is tartasz, de valójában nem nehéz. Nagyon jó speciális baba körömollókat lehet beszerezni, de ha jobban szeretnéd, finom körömreszelővel is próbálkozhatsz. Akkor érdemes csinálni, amikor a baba mélyen alszik, különben el fogja rántani a kezét, és így könnyebben lehet belőle sérülés. A körmök sarkait ne kerekítsd le, mert az növeli a benövés esélyét.

A hallójárat képes az öntisztulásra. A nyílásban megjelenő zsírt elég óvatosan, baba fültisztító pálcikával kifelé törölni. Nem szabad a pálcikát bedugni, mert sérüléseket okozhat, és még jobban beletömi a zsírt a baba hallójáratába, eltömítve azt.

 

Az altatásról röviden 

 

Az alvás nagyon fontos a baba egészsége szempontjából. Az első hetekben az újszülött alvása kissé szabálytalan: az aktív Rem fázis és a mély non-REM fázis gyorsabban váltakozik, köztük ráadásul mikroébredések is vannak. 

Gyermeked az első hónapokban akár 2 óránként is felébredhet, mert alvását az éhség szabályozza leginkább. Gyakori a nappalok és éjszakák összekeveredése, ami kimerítő lehet számodra. Ez azonban néhány héten belül rendeződik. Segítsd a folyamatot az esti besötétítéssel és a csenddel!

A kellemesen puha öltözet a baba számára megnyugtató és kényelmesen érzi magát benne. A puha bambusz ruhák segítik a kicsit, hogy pihentetőbb legyen az alvása.

 

baba fejét simogatják altatáskor

 

Ha kialakítasz egy állandó esti rutint, azzal segíted őt, hogy megtanulja azt, hogy mikor következik az alvás.

Ma sokan alszanak együtt a babával, mert így a baba nyugodtabban alszik. A szakemberek azonban veszélyeket látnak benne: nem használható légzésfigyelő, a baba a takaró alá kerülhet, és az anyuka észrevétlen ráfordulhat éjszaka gyermekére.

Ennek kiküszöbölésére terjedtek el a babaöblök, amelyeket a szülői ágy mellé tolva a pici egészen közel lehet édesanyjához, mégis megfelelően el van különülve.

A légzésfigyelő használata 1 éves korig ajánlott. Ezzel azonnal észrevehető az alvás közbeni légzéskimaradás, amely pici korban veszélyeztetheti a babákat.

 

Ne feledd, hogy akkor is szuper anya vagy, ha már kezdetektől külön ágyba vagy külön szobába szoktatod a kisbabádat, és inkább felkelsz hozzá, amikor kell. Tudjuk, hogy sokszor vérre menő viták vannak ebből a kismamás csoportokban, azonban egyik anya sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Van, aki a különalvást választja, mert úgy érzi, ezzel szolgálja inkább a család érdekeit.

A lényeg, hogy a kisbabád érezze, hogy számíthat rád, amikor igényli, ott vagy vele, amikor sír.

 

Kimozdulnál a szabadba?     

 

Ha kisbabád normál időre és súllyal született, akkor meleg hónapban, 1 hetes korában elkezdheted a levegőztetését. A fokozatosság elvét követve kezdetben csak néhány percre nyisd ki az ablakot, mielőtt kivinnéd.

Óvd a huzattól, adj rá nyáron is vékony cérnasapkát. Takard a babakocsit a naptól, hiszen a bőre még érzékeny.

 Mikor nem javasoljuk, hogy kividd az újszülött babádat levegőzni?

 Télen mínusz fokokban, esős, ködös, párás, szeles időben és nyáron természetesen kánikula idején sem javasolt a kint tartózkodás.

 Ha teheted, inkább csendesebb, természetközelibb helyet válassz a sétához, így elkerülheted a forgalom zaját és az autókból kiáramló kipufogógázok belélegzését.

  

Öltöztetés   

 

A picik zsírpárnái még vékonyak, hőszabályozása fejletlen. Ezt figyelembe kell venni a ruhák kiválasztásánál. Ha fázik, onnan ismerheted fel, hogy bőre márványozottá válik, ajkai, körmei kékülnek.

Az újszülött öltöztetéséről írtunk már részletesebben is, kukkantsd bele!

  

Mindenki ellát a tanácsaival. Kire hallgass? 

 

Ha valami gond adódik, akkor több oldalról érkezhet segítő javaslat. Mellé kéretlen tanácsokkal is szembesül egy anyuka. Mást mond a két nagymama, a védőnő, a gyermekorvos, és más szerepel az internetes cikkekben... 

Érdemes ezt a dolgot már korán letisztázni magadban. Hallgasd meg az ötleteket, de a saját belátásod szerint lépj.

  

Tanácsadások és védőnői látogatások         

Védőnőtökkel bizonyára már jó ideje tartod a kapcsolatot. Ő az, aki rendszeresen fog hozzátok járni a baba megszületése után is.

Miközben a babád iránt érdeklődik, téged is szem előtt tart, hiszen lehet nehéz időszakod: fáradtság, lehangoltság,szoptatási nehézségek. Bármit kérdezhetsz tőle, ő az egész családodat támogatja.

 

Lehetséges egészségügyi problémák az első hetekben            

 

Van néhány jelenség, ami megnehezítheti a család életét. Természetesen nem minden esetben lépnek fel ezek, de nem árt felkészülni.

 

Kólika        

Kólika esetén a baba már több, mint 3 hete sír, hetente legalább 3 napon át, napi 3 órát. Megfigyelhető, hogy általában azonos napszakban kezdődik, a normál sírásnál erőteljesebb, erőlködő sírás, bélgázok távozásával. A gyermekorvos segíteni fog megfelelő készítményekkel és praktikákkal, amíg természetes módon ki nem növi a baba a hasfájást.

 

Szájpenész     

 A baba szájának nyálkahártyáján fehér lepedéket láthatunk, melyet a candida gomba okoz. Egy régi, korábban széles körben alkalmazott ecsetelő a legújabb kutatási eredmények alapján már nem javasolt és nagyon káros is lehet. Mindenképpen kérd a gyermekorvosod tanácsát a biztonságos módszerek alkalmazásával kapcsolatban.

 

Melegkiütés     

Meleg, párás környezetben pici hólyagocskák jelenhetnek meg a bőrön, ezek a melegkiütések. Szellős ruhában általában elmúlnak, megelőzheted őket a baba megfelelő öltöztetésével: ha természetes anyagú ruhát kap megfelelő rétegezéssel. Amennyiben a kiütések nem múlnak el, konzultálj gyermekorvossal, mert ez esetben más okokat és más kezelési módokat kell majd keresni.

  

Bőrhámlás        

Túlhordott babáknál természetes a csuklón, kézen, bokán és a lábakon. Nem kell aggódni miatta, mert általában megszűnik 2 hetes korra.

 

Pelenka dermatitisz       

Zárt, meleg, nedves helyen a bőr vizelet és széklet együttes hatására kipirosodik, kiütések jelennek meg rajta. Gyógyulásához a bőrt szárazon kell tartani, gyakori pelenkacserére van szükség. Langyos vízzel lemosni a bőrt vizelet és széklet után, magas zsírtartalmú víztaszító popsikrémet használva ápolni kell a bőrt.

 

Ekcéma           

Az ekcéma leggyakrabban az arcra lokalizálódó száraz, hámló, viszkető felületeket jelenti. Csecsemő és gyermekkorban az alkati – atópiás – ekcéma a leggyakoribb. Allergiás hajlamra vezethető vissza ezért is ajánlott minél tovább anyatejjel táplálni a babát. Lehet kapni kimondottan atópiás bőrre szánt olajos fürdetőket, de elképzelhető, hogy orvos által felírt készítményre is szükség lehet. Mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal!

 

BCG oltás helye              

 Oltás után 3-4 héttel kis vörös csomó látható a felkaron. 4-6 hét után kis hólyag jön létre a közepén, amely kiürül, pörkösödik, és kis heggel gyógyul. Tartsd szárazon és óvd a sérülésektől! Ha szokatlan gyulladást tapasztalsz ezen a helyen, természetesen mutasd meg szakembernek.

  

Hogyan lehet felkészülni a gyermekágyas időszakra?       

 

Ha az olvasás mellett többre vágysz, akkor tanfolyamokon is van lehetőséged részt venni. A védőnőtök segíthet a kérdéseid megválaszolásában, illetve bárki a családodból, akivel bizalmi kapcsolatban vagy.

A koraszülött és egyéb rendellenességgel világra jött babák ellátása speciális lehet. Ezen esetekben a megfelelő szakember iránymutatásai az elsődlegesek.

Reméljük, hogy segítségedre volt ez a kis összefoglaló, amelyet hiteles egészségügyi forrásokból és persze saját tapasztalatokból állítottunk össze. A mi specialitásunk a babaöltöztetés. Ezzel kapcsolatban bátran kérdezz tőlünk, segítünk!

 


Írj kommentet

×