várandós kismama hasa és a terhességi heteket számláló vonalak egy táblán

Terhesség hétről hétre

 

A várandósság első hónapjában a kismama még nem is tudja, hogy gyermeket vár, máris hatalmas változások zajlanak a szervezetében, és természetesen a babáéban. 


A terhességet három trimeszterre bontjuk, hogy könnyebben el lehessen különíteni az egyes fejlődési szakaszokat. Izgalmas tudni, hogy mikor mi zajlik az anya és a baba szervezetében. Ezért most nézzük sorban hétről-hétre, hogy melyik időszakban hogyan fejlődik a baba, melyek a főbb történések.


Vedd azonban figyelembe, hogy nincs két egyforma várandósság, ezért lehet olyan szakasz, amelynél nem biztos, hogy teljesen magadra ismersz majd. Mi a legfőbb és leggyakoribb jellemzőket igyekeztünk összeszedni.


Első trimeszter


Az első három hónapot magába foglaló időszak a terhesség 13. hetéig tart.


első trimeszteres baba ultrahang fotója a kismama kezében

Az első 4 hét még „láthatatlan”, de annál meghatározóbb


Az érett petesejt a ciklus 14. napján lökődik ki a petefészekből a petevezetékbe, hogy megtermékenyüljön. A terhesség idejét mégis az utolsó menstruáció 1. napjától számítjuk, tehát 2 hetet hozzá kell adnunk a peteérés időpontjához.


A megtermékenyítésre során létrejön az egy sejtből álló zigóta. Gyorsan osztódni kezd és eléri a 16 sejtes szedercsíra állapotot, majd a 4-6. napon további osztódással kialakul a hólyagcsíra. Bár az ultrahang vizsgálat még nem képes megmutatni, sejtjei ekkor már különböző feladatokra differenciálódnak.


A 7. napon kezd el beágyazódni a fogadására kész méhnyálkahártyába. Itt további osztódással létrejön az embriópajzs, és kialakul egy üreg is, melyet amnionüregnek nevezünk. Ez a szakasz azért nagyon fontos, mert ekkor alakulnak ki a baba szervei.


A kismama nem mindig érzékeli az új hormonális működéseket: a megváltozó progeszteron termelést, a méhnyálkahártya szerkezetének változásait. De előfordul az is, hogy a beágyazódásnak, a kezdeteknek is vannak tünetei. Ezekről A terhesség jelei című összefoglalónkból tudhatsz meg többet.


A 2. hónap a petezsák felfedezésétől egészen az ujjak mozgatásáig vezet


Az 5. hét sok édesanya számára emlékezetes marad, mert gyakran ekkor erősíti meg az orvosi vizsgálat a terhességet. Az ultrahangon még csak a petezsák látszódik, azonban a vizsgálatnak fontos szerepe van a beágyazódás sikerességének megállapításában is. Ezért sem érdemes időpontját halogatni. Méhen kívüli terhességre való nagyobb hajlam esetén még előbb is indokolt lehet az orvosi konzultáció. 


Ebben az időszakban fejlődésnek indul az idegrendszer, megjelenik a szívcső és a keringést biztosító véredényrendszer. Először dobban meg a szív, s ez a 6. héten már látható, hallható. A főbb szervek kialakultak, de még komoly fejlődés vár rájuk. Megjelennek a végtagbimbók is.


Az anya szervezetében keringő vér mennyisége és a szívfrekvencia elkezd növekedni.

A terhességi tünetek gyakran ekkor jelennek meg először: émelygés, fejfájás, hasfájást, pecsételő vérzés, megváltozó szag -és ízérzékelés, ingerlékenység, mellek érzékenysége, duzzadása, gyakori vizelési inger és székrekedés. Nyomaszthatják rossz álmok és erős fáradékonyság.



A 7. héten a 7 mm hosszú embrió szemei, fülei, orrnyílása kirajzolódnak a monitoron. Már van jobb -és bal szívkamrája, alakulnak a veséi.


A 8. héten fejlődésnek indulnak a pici végtagok, vesék. Az arcocska szépen formálódik. Kezdenek az emberi alakot megformázó végtagok, vonások egyre felismerhetőbbé válni. Látható a húgyhólyag és a gerincoszlop. Létrejön a két oldalsó agykamra is.

A kismama először észlelheti a mell -és derékbőségének növekedését. A terhesség lelki szinten még inkább tudatosul.


A 9. héten folytatódik az arc kiformálódása. A végtagok ujjsugarai elkülönülnek és láthatjuk a kezek, lábak spontán mozgásait. Még oly aprócska, de az ujjait képes ökölbe szorítani és szopni őket. Megjelennek a külső nemi szervek, de a baba neme még mindig titok marad számunkra.


A 3. hónapban az embrió rohamosan fejlődik


A 10. hétnél járunk, amikor a kicsi mérete már 27-35 mm közötti, súlya körülbelül 4 gramm. Szemhéjai ebben az időszakban összenőnek és egészen a 25-27. hétig így is maradnak. A legszembetűnőbb ezen a héten a farok eltűnése. Kialakulnak a szabad kéz -és lábujjak, felismerhetővé válik mind a 20 tejfogkezdemény.


A 11. héten megfigyelhető az első nyelőcső és bélmozgás. Megjelennek a körmök, az írisz a szemben és az ujjlenyomat az ujjbegyeken.


A 12. hetet mérföldkőnek is tekinthetjük. A picit mostantól magzatnak nevezzük és igazán elragadó viselkedéseket figyelhetünk meg tőle: grimaszol, fintorog, csücsörít, ujját szopja, kortyol a magzatvízből. Már vannak reflexei. 


Ezen a héten fontos vizsgálatok történnek: ultrahang, a nyaki redő szűrés, az orrcsont jelenlétének vizsgálata, vérvizsgálat és kombinált teszt, kiszűrve egyes kromoszóma rendellenességeket (Down-kór, Patau-kór, Edwards-kór).


A kismama súlygyarapodása leginkább a 12. hét körül indul el. Gyakran megnövekedett étvágyat tapasztal, azonban a téves „kettő helyett enni” elv helyett a tudatos táplálkozás ajánlott: lehetőség szerint fogd vissza a finomított szénhidrátok (fehér liszt, cukrok) fogyasztását, és inkább gyümölcsök, zöldségek, magvak, egészségesebb gabonafélék legyenek a szénhidrátforrások.


A kismama bőre ebben az időszakban gyakran megszépül, a pocak gömbölyödése már látszódik. A striák megelőzése érdekében érdemes lehet elkezdeni természetes olajokkal ápolni a bőrt.


Második trimeszter


Sok esetben a legkellemesebb szakasz következik, amelyben a kismama energiával telítődik, és megosztja másokkal is örömét. Természetesen van, amikor kellemetlen tüneteket tapasztalsz ebben az időszakban is. Ezeket jelezd az orvosodnak, bár sok esetben nem kell megijedni, hiszen ahogy fentebb már jeleztük: nincs két egyforma várandósság. 


A legtöbb kismama a második trimeszterben kezdi el érezni gyermeke mozgását.

 

 

második trimeszteres baba ultrahang képe az anya kezében

A várandósság zavartalan napjai kezdődnek a 4. hónaptól


A 2. trimeszter elején a sokaknál megszűnnek a rosszullétek, de olyan is előfordulhat, hogy akár 20 hetes korig vagy tovább is megmaradnak.


A 13. héten a magzat már 10 cm és 30 gramm súlyú. Kinő a szemöldöke, pici hajacskája. Kirajzolódnak a bordák vonalai. Tovább fejlődik testszerte, kialakul a 3. és 4. agykamra, megindul a máj epesav termelése és elkezdődik a magzat energiaraktárának, a glikogénnek a termelése.

A terhesgondozás során már több méretet is nyomon követnek: BPD (fejátmérő), HC (fejkörfogat), AC (haskörfogat), FC (combcsont hossz).


A 14. héten folyamatosan fejlődik tovább a fül, és egy hét múlva a pici már képes hallani az anyja bélmozgásait, szívverését. Az édesanyja által elfogyasztott étel ízeit is érzékeli. Szemmozgása megkezdődik, habár szemei még zárva vannak.


Az AFP-vérvizsgálat a 16-17. héten történik. Bizonyos rendellenességekre hívhatja fel a figyelmet, például velőcsőzáródási, -vagy hasfali rendellenességre.


A 18. héttől már egyértelmű ficánkolásokat lehet érezni odabentről. Hossza 20 cm és majdnem 200 gramm súlyú. Beleiben megjelenik a magzatszurok. Tüdejében elkezdenek kialakulni a tüdőhólyagok. Bőrét apró pihék (a Lanugo nevű szőrzet) borítják.


A 19. héten kezd kialakulni a magzatmáz, mely védi a bőrét. A kislányok petefészkében megérnek a petesejt kezdemények, méhe kifejlődik. Kialakulnak az állandó fogcsírák is a tejfogcsírák mögött.

Ezután jön el az ideje a 2. genetikai ultrahangnak.


Az 5. hónapban megérkezünk a terhesség közepéhez


Középidőben, a 20. héten folytatódik a tüdő és immunrendszer érése és elkezdődik az inzulin és a fehérvérsejtek termelés.


A 21. héten leginkább hízik és a szervei fejlődnek tovább.


A 22. héten a lányok méhe, petefészke és hüvelye kialakul, a fiúknál leszállnak a herék a hasüregből a herezacskó felé. Kialakult alvási-ébrenléti rendszert figyelhet meg a kismama a pici napjaiban, aki a 2. trimeszter végére legtöbbször fejjel lefelé megállapodik.


A folyamatos magzatmozgások lehetővé teszik a baba közvetlen érzékelését és figyelését a kismama számára. Ez nagy örömöt is okoz.


A 6. hónapban megjelennek az első keményedések


A 23. héten a baba már kb. 500 g és 29 cm hosszú. Sokat mozog és érzékenyen reagál az érintésekre. Időnként csuklik, ekkor a kismama pici ritmusos ugrásokat érez.

A pocak fájdalmatlan keményedései időnként érezhetőek, melyek ártalmatlanok, segítik a méh növekedését és a vérkeringését.


A 24. héthez elérkezve a baba olyannyira fejlett, hogy megszületése esetén már jók lennének az életben maradási esélyei.

A kismama cukorterheléses vizsgálaton vesz részt, mellyel kiszűrhető a terhességi cukorbetegség.


A 25. héttől a magzat hetente 1 cm-t nő, élénken mozog, csontjainak belseje keményedik.


A 26. héten már megfigyelhető a magzati póz.


A kismama lábgörcsökre panaszkodhat, az alvás nehezebb. A szükséges mennyiségű magnézium pótlása segíti a méh ellazulását és a görcsöket is megelőzheti. Nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból történik a magnézium pótlása, mert nem mindegyik forma szívódik fel egyformán. Ezzel kapcsolatban érdeklődj az orvosodnál!


A 27. hetében járó magzat már 1 kg súlyú és mája, tüdeje, immunrendszere működőképes. Ezen a héten nyílnak ki a szemei és képes lesz pislogni. Már érzékeli a fájdalmat.


Harmadik trimeszter


A terhesség 28. hetétől kezdődik el az utolsó szakasz, mely több kihívást is tartogat a várandós számára. Fizikailag nehezedik, lélekben egyre izgalmasabbá válik.



A 7. hónaptól már megszületése esetén is életképes a magzat


A pici tüdeje és agya olyan érett, hogy koraszülés esetén orvosi segítséggel nagyon jó esélyei vannak arra, hogy a kinti életben tovább tudjon fejlődni. Szemeit az alvás -és ébrenlét szerint nyitja, csukja, a fény felé fordul. Gyakran már fejjel lefelé helyezkedik el. A csökkenő hely miatt mozogni egyre nehezebben tud, viszont egyre erősebben rugdos. Folyamatosan rakódik le a zsírréteg bőre alá, hogy felkészítse a születés utáni életre.


A 31. hetet betöltött magzat súlya már 1,5 kg. Igen sokat alszik, így nehéz nyomon követni a mozgását, viszont érdemes figyelni.


A 8. hónapra tüdeje már teljesen kifejlett


A 32. héten érett tüdővel rendelkezik a pici és egy fontos feladata maradt még: a hízás.


A 34. héten valószínűleg már fejfekvéses helyzetbe fordul.


35 hetesen súlya gyorsan gyarapodik tovább, már 2,4 kg körül van.

harmadik trimeszteres baba ultrahang fotója

A 9. hónap: 36. héttől a megszületésig


A pici ekkor kezd beilleszkedni a medencébe. Teste már zsírpárnás, bőre sima és puha.

A 37. héten már 3 kg körül van a súlya. Próbálgatja a lélegző mozdulatokat, emiatt sok magzatvizet nyel és sűrűn csuklik.


A 39. héten minden szerve kifejlődött már. Hossza 49 cm körüli, súlya kb. 3,2 kg.


A 40. héten teljesen készen áll a születésre.


A harmadik trimeszterben egyre nehezebbé válik a mozgás, megjelenhetnek újabb tünetek: emésztési problémák, gerinc -és ízületi fájdalmak, légszomj, görcsök. Az egyre nehezedő súly megterheli a gerincet, légzést. Ilyenkor kifejezetten jó érzés pihenni. Lélekben a leendő édesanya és édesapa már a szülés gondolatainál jár és általában mindent előkészítettek az új kis családtag fogadására. 


Ha még hiányzik néhány ruha, ne kapkodj kétségbeesve: ezért készültünk kész csomagokkal, hogy ne egyenként kelljen beszerezni a darabokat a természetes összetételű, puha anyagok után lázasan kutatva.


A várandósságra való tudatos készülés, az egészséges életmód előtérbe helyezése segítenek a változások könnyebb viselésében és felbecsülhetetlen értékük van a baba egészségének támogatása szempontjából. A vitamin- és tápanyag utánpótlásra a terhesség tervezésétől szükség van. Ma már nagyon jó minőségű készítményeket választhatunk. A terhességről és a szülésről szerzett ismeretek, oktató könyvek, videók, terhestornák segítenek a félelmeket feloldani. 

De van olyan, akinek az használ, hogy nem bújja az internetet állandóan, hanem inkább relaxál, elolvas egy jó regényt, egyszerűen jól érzi magát, hogy erőt gyűjtsön. 


Bárhol tartasz is most a várandósságod alatt, szívesen vesszük, ha megosztod velünk a tapasztalataidat, érzéseidet!

×