anyuka szülés után a mellkasán tartja a kisbabát

A szülés jelei – ekkor indulj a kórházba

A kezdődő szülés jelei eltérhetnek egyénenként, de ugyanannál a kismamánál is változhat a különböző várandósságoknál. A legtöbb esetben az első szülés jobban elhúzódik. De a második, főleg a harmadik szülésnél már lerövidülhet az idő, így kevesebb idő adatik meg a felkészülésre.


Nyilván az a legfontosabb kérdés, hogy mikor kell kórházba indulni, mikor lehetünk biztosak abban, hogy most már tényleg itt az idő (és nem csak a szülés előtti napokban létrejövő előjeleket tapasztaljuk). Arra is ki fogunk térni, hogy mit tudsz tenni, ha már nincs idő beérni, és szaksegítség nélkül fog világra jönni a kisbabád. 

szülés előtt álló kismama segítséget hív telefonon

Mielőtt sorra vennénk a leggyakoribb jeleket, nézzük meg, hogy milyen folyamatok zajlanak bennünk a szülés alatt! Így jobban megérthetjük azt ezt kísérő jelenségeket is.


A szülést segítő hormonális folyamatok


A várandósság alatt a progeszteron hormon kapja az egyik főszerepet: védi a terhességet, gátolja a prosztaglandin nevű hormon szintézisét, ami a méhösszehúzódásokat tenné lehetővé. Ezáltal stabilizálja a méhfalat. 


Amikor a baba mellékveséje elég érett lesz, olyan hormont termel, amely segíti a prosztaglandin szintézisét. A prosztaglandin érzékennyé teszi a méhet az összehúzódásra, több oxitocin receptort is létrehoz, így a méh erőteljesebben húzódhat össze a későbbiek során az oxitocin hatására. Így tud majd beindulni a szülés


A szülés elindulásának lehetséges jelei 


Fájások


Már a 36-37. hét környékén is jelentkezhetnek jósló fájások, amelyek rendszertelenek, enyhébbek. A front növelheti ezek kialakulásának esélyét. Azonban ezek eltérnek a valódi vajúdás során fellépő fájásoktól.


Van olyan kismama is, aki nem tapasztal jósló fájásokat (Braxton-Hicks összehúzódásokat), de van olyan is, aki igen. A jósló méhösszehúzódások a felkészülésről szólnak. A méhnyak felpuhul és előremozdul, elvékonyodik. Készül a test a szülésre. Legtöbbször ilyenkor még nem nyílik a méhszáj, de előfordulhat, hogy igen.

Van, akinél csak keményedés formájában nyilvánul meg az összehúzódás, és van, akinél menstruációszerű fájdalmat okoz. A 37. héttől már nem kell ettől tartani. Ha előtte tapasztalod, akkor mindenképpen beszélj orvossal vagy szülésznővel, mert ez lehet koraszülés előjele is.

De a 37. után már nem kell rögtön szaladni a kórházba, ha még nincsenek a vajódásnak konkrét jelei.

Jósló fájás vagy igazi vajúdás történik? 



A jóslóknál a fájások szabálytalanul jelentkeznek, vagy éppen ugyanolyan ritmusú az egész akár napokig is, és nem fejlődik tovább. Ha bizonytalan vagy, akkor ülj be egy kád meleg vízbe, de csak ép magzatburok esetén! Ha elmúlik a folyamat, akkor ez még nem a nagy esemény kezdete.


Vajúdásnál erősödnek, sűrűsödnek, és hosszabbodnak a fájások. Egy idő után a jóslózás átcsaphat ebbe a folyamatba. De addig akár több nap is eltelhet. Közben leállhatnak a jóslók, újra indulhatnak stb. Aztán szinte észrevétlenül átmehet az egész vajúdásba.


A jósló fájásoknál csinálj nyugodtan bármit, amit szoktál: főzz, sétálj, amennyiben az orvos nem rendelte el a pihenést. Tehát ne foglalkozz vele túlzottan. Ha este van, akkor a legfontosabb a pihenés. Így tudsz sok erőt gyűjteni a szüléshez. Ha nem tudsz aludni, ne aggódj akkor sem: az elején lehet még pihenni két összehúzódás között is. 



Milyen érzés a szülési fájás?


A fájás az elején még menstruációs görcshöz hasonlít, és még nem olyan durva, csak 20-30 másodpercig tart, és köztük hosszabb a szünet, általában 10-15 perc. A vajúdás kezdeti szakaszában még nem tűnik nagyon erősnek, ilyenkor még nem kell feszülten figyelni. 


Utána erősödnek a fájások a méhszalagok feszülése miatt, komolyabb görcsnek tűnnek, egyre nehezebben viselhető el. A has alsó részében, deréktájon, akár a gátnál, hüvelynél is fájhat. Van, aki a hasában érzi jobban, van, aki a derekánál. 

Ilyenkor csak lélegezz, orrodon be, szádon ki, lassan. Ne tartsd vissza a lélegzeted semmiképpen! Ha visszatartod, akkor még jobban feszülnek az izmok, erősebbnek érzed majd a fájdalmat, és kevesebb lesz az oxigén, pedig az izomnak kell a megfelelő oxigénellátás. A babának is kell az oxigén. Tehát lélegezz az összehúzódások alatt is!


várandós kismama az ágyon ülve fogja a hasát a fájások miatt

A fájások egyre inkább erősödnek, egyre sűrűbbek lesznek, és szinte már nem is tudsz mást csinálni, csak erre figyelni.


Ha már 8-10 percenként jönnek a fájások egy órája, akkor érdemes indulni a kórházba. Első babánál elég 6-7 perces fájásoknál bemenni legtöbb esetben. (Első babánál még nehezebben tágul a méh, ezért a vajúdás itt általában hosszabb.) Ha második babáról van szó, akkor már gyorsabbnak kell lenni. Ha az orvos már az utolsó vizsgálatnál nyitva találja a méhszájat, akkor is sietni kell, mert hamarabb a végére fogunk érni a tágulásnak.


Székelési ingert érezhetsz, mert a baba nyomja a beleket, de ez még nem a kitolási szakasz.


A kitolási szakasz előtt megritkulnak a fájások, mintha leállnának. Talán már nem fáj annyira, de attól még van összehúzódás. Amikor már jól esne nyomni, akkor már teljesen eltűnt a méhszáj, akkor már készen áll a test a kitolási szakaszra. 


A kitolási összehúzódás a pocak tetejéről indul, és préseli ki a babát a méhből. Ilyenkor is vegyél levegőt. Fontos, erre figyelj, és a kifújás közben próbálj préselni. Hallgass az ösztöneidre, tedd, amit súg a tested!


Ez a rész sok nőnek nem is fáj annyira, vagy éppen elvonja róla a figyelmet a koncentrálás.

Persze van, akinek a kitolás is nagyon nehéz, így nem kell megijedned, ha így érzed.



A magzatvíz szivárgása


Ha a magzatvíz elfolyik vagy szivárog, akkor is indulni kell a kórházba.


Ha alul van a burokrepedés, akkor nagyobb mennyiség folyik el egyszerre, ha felül, akkor lassabban szivárog.


Szivárgásnál elbizonytalanodhatunk, hogy magzatvízről vagy vizeletcseppekről van-e szó. A végére járhatunk úgy, hogy beteszünk egy szalvétát vagy papírtörlőt az alsóneműbe, és köhögünk. Ilyenkor a hasprés hatására általában ismét jönni fog a magzatvíz, és a papír nedves lesz. A másik megoldás az, hogy gyógyszertárakban lehet venni olyen betétet, aminek elváltozik a színe magzatvíz hatására, de vizeletre nem.


Érdemes megnézni a magzatvíz színét: ha átlátszó, vagy picit rózsaszín, akkor minden rendben van, nyugodtan mehetünk a kórházba.


Ha viszont el van színeződve, zöldes, és akár darabok is vannak benne, akkor a magzatvíz mekóniumos, vagyis székletdarabok vannak benne a babától. Ilyenkor nagyon gyorsan oda kell érni a kórházba. Ha messze van, akkor inkább hívj mentőt, mert ez oxigénhiányos állapotra is utalhat.


A nyákdugó távozása


A nyákdugó egy nyákos kocsonyás, rózsaszín anyag, ami védi a babát a méhszájnál a fertőzésektől. Ha ez kiesik, akkor sem kell rögtön szaladni, mert a szülés előtt 1-2 héttel is távozhat, de lehet, csak a szülés során jön majd ki. Tehát önmagában a nyákdugó elvesztése miatt még nem kell indulni a kórházba.


Vérzés


Ha csak pici foltnyi rózsaszínes vagy enyhén vörös váladékot látsz a fehérneműn, akkor nem kell megijedni, de mindenképpen hívd fel az orvosodat vagy szülésznődet, vagy ha nem tudod őket elérni, akkor inkább menj be a kórházba egy vizsgálatra. Ha a vérzés ismétlődik, akkor viszont sürgősen kell menni a kórházba. Ha nagyobb mennyiség jön, akkor inkább hívj mentőt.


A fészekrakó ösztön


Sok kismama közvetetlenül a szülés előtt még nagyobb késztetést érez arra, hogy elrendezze a baba dolgait, szobáját. Ez a fészekrakó ösztön az egész várandósságot kísérheti, de szülés előtt felerősödhet. Akkor ér kevesebb stressz, ha a babakelengyét már jóval a nagy nap előtt elkészíted.



Mit tegyél, ha nem érsz be időben a kórházba?


Hogy teljesen nyugodt lehess, jó, ha van egy terved arra, hogy mi van akkor, ha nem érsz be időben a kórházba. Első szülésnél ritka, de pl. a harmadiknál már könnyebben előfordulhat. Jó, ha tudod, hogy hogyan készülhetsz fel arra, ha az autóban, a parkolóban vagy otthon születik meg a baba.


Fontos, hogy a párod is tanulja be előre, hogy hogyan segítsen ilyenkor.


Amikor érzed, hogy nyomnod kell, amikor jön a tolófájás, akkor már ne próbáljatok beérni a kórházba, mert nem fog menni. Ilyenkor jöjjön a B terv! 


Ha az autóban vagytok, akkor a párod álljon meg az autóval, de ne azonnal, hanem biztonságos helyen: vagyis ne a leállósávba, hanem keressen egy rendes parkolóhelyet. 


várandós kismama szülés előtt fogja a hasát az autóban ülve a párja mellett.

Nem kell pánikolni, mert természetes folyamat zajlik. Ne úgy képzeld el, mint a filmekben, ne gondold, hogy nagy dráma fog történni. A tested tudni fogja a dolgát.


A megállás után vegyétek le a ruhákat, azok jók lesznek alátétnek. A párod segítsen ebben. Keress egy kényelmes helyzetet. Nem feltétlenül kell hanyatt feküdni, lehet térdelve, de tudd elkapni a kisbabádat Te vagy a párod, legyen biztonságos a pozíció, hogy a baba ne essen le.


Ha az időd engedi, hívja a párod a 112-t, de a biztonság az első, hogy a párod el tudja kapni a babát. Így lehet, hogy már csak a szülés után tudja majd hívni a mentőket.


A nyomásnál ne gondolkodj, hanem ahogy érzed, hagyatkozz az ösztönödre! A párod ne próbálja kihúzni a babát. Arra figyeljen, hogy a baba ne essen le, fogja meg, amikor kell. Ezután a párod adja a karodba, úgy, ahogy a köldökzsinór még engedi. A köldökzsinórt nem kell elvágni, sem feszegetni, semmit ne csináljatok vele, majd a szaksegítség ellátja. Legyen a testeden a baba, bőrkontaktusban. 

A párod takarjon be titeket együtt. Az anya teste fogja melegíti a babát, hátulról pedig a takaró.


Mi van, akkor ha nehezen lélegzik a baba, ha akadozik a légvétel? 

Ilyenkor az anyukák kiszívják a levegőt a baba légutaiból, tehát szívd ki a száddal a váladékot az orrából.


Mi van akkor, ha a méhlepény születéséig nem jön a szaksegítség? 

Semmi gond nincs ilyenkor, de legyen ott törölköző, bármi, ami felfogja a sok vért. 


Szülés utáni érzések


Ahány szülés, annyi féle... Lehet, hogy egy csodának fogod megélni, de elképzelhető, hogy lesz, amit fel kell dolgozni az egészből. 

Ha esetleg úgy érzed, hogy trauma kísérte a történetedet, kérj bátran segítséget, mert nem vagy ezzel egyedül!




×