várandós kismama bőröndbe pakol lista alapján

Kórházi csomag szüléshez – ezeket ne hagyd otthon!

A kórházi csomagot érdemes már a 36. hétre összeállítani. Lehet, hogy még egy hónap is eltelik, mire szükség lesz rá, de utána már teljes nyugalom lehet benned, hiszen nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni. Mindjárt látni fogod, hogy mennyi mindenre lesz szükséged.

Itt főként azokat a dolgokat fogjuk felsorolni, amelyeket feltétlenül magaddal kell vinned, hogy a szülőszobán és a gyermekosztályon eltöltött napokban is meglegyen minden, ami a baba és saját magad ellátásához szükséges.

Ezt a listát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy gyorsan átlátható legyen. Így ellenőrizheted ez alapján, hogy kihagytál-e valamit.  

Kettő táskát érdemes előkészíteni: egy kisebbet a szülőszobára, és egy nagyobbat a gyermekágyas osztályra.

A szülőszobai csomag tartalma

A szülőszobán valószínűleg hosszú órákat fogsz eltölteni. Itt is szükséged lesz tisztálkodási eszközökre, enni- és innivalóra, váltás ruhára, és azokra az eszközökre, amellyel a szülés megkönnyítését tervezed, ha lesznek ilyenek. Ha a párod is veled lesz, akkor rá is gondolni kell.

 

várandós kismama a szülőszobai táskába pakol

Ami legyen veled a kisebb táskában: 

 • Törölköző: egy nagyobb a zuhanyzáshoz, egy kisebb a kéz- és arctörléshez
 • Intim lemosó, tusfürdő/szappan: lehetőleg illatmentes változat (a babát zavarhatja majd az illat).
 • Műanyag papucs, amely a zuhanyzáshoz is megfelelő lesz.
 • Fertőtlenítő kendő a wc-hez, wc-papír: sajnos az állami kórházakban ezeket nem fogod megtalálni, mindent vinned kell magaddal.
 • Papírzsebkendő
 • 2-3 váltás hálóing, amit nem sajnálsz, ha foltos lesz. Ezek legyenek olyanok, amelyekben már szoptatni is tudsz. Jó eséllyel már azonnal mellre fogják tenni a babát, amint kibújuk a pocakodból.
 • Nagy méretű szülés utáni betét és 2-3 váltás bugyi, amit szintén nem sajnálsz: olcsó, nagyméretű pamut bugyi, esetleg eldobható bugyi. (Az eldobható eszközöket is meg tudod vásárolni környezetbarát módon és olcsóbban úgy, hogy megveszed olyan anyukáktól, akiknek van otthon, de mégsem használták fel. A mosható betétet itt nem javasoljuk, hiszen ezeket nem fogod tudni higiénikusan kezelni a kórházban. Számíts arra, hogy a menstruációnál jóval erősebb, hosszú ideig fennálló vérzésed lesz.)
 • Enni- és innivaló: a szüléshez és a tejtermeléshez is hatalmas energiára van szükség, valamint bőséges folyadékra is. Javasoljuk a sportkupakos szénsavmentes ásványvizet, amelyet félig fekve is tudsz inni, és legyen nálad nagyobb kiszerelésű ásványvíz is, amelyből után tudsz tölteni. Az izotóniás ital is sokat segíthet. Az ennivaló legyen olyan, ami kis helyet foglal, nem romlandó (hetekig is eláll a táskában), és sok energia van benne. Jól jönnek ilyenkor például a drogériákból is beszerezhető energia szeletek, jó minőségű müzliszeletek. A csoki sem bűn ilyenkor, sőt! Ha nem engednek enni (ha császármetszésre készültök, akkor ez nagy valószínűséggel így lesz), akkor kérdezd meg, hogy szőlőcukrot ehetsz-e. Legyen nálad ez is! Ez a gyomorban nem foglal helyet, de megelőzi, hogy nagyon megéhezz és kimerülj.
 • Gátmasszázs olaj és egyéb olajok, amelyek segítik a szülést: ha használsz gátmasszázs olajat, akkor ez legyen nálad a szülőszobán is, hiszen a vajúdás alatt szükség lesz rá. Vannak illóolajok, amelyek szintén támogathatnak a vajúdás alatt, van, aki a muskotályzsályát ajánlja, sokan a levendulára esküsznek.
 • Őssejt mintavételi készlet: amennyiben kértek őssejt mintavételt, ez a készlet mindenképpen legyen nálad a szülőszobán!
 • Fényképezőkép: ha szeretnéd, hogy legyenek fotók a nagy pillanatokról, akkor természetesen készítsd be ezt is, feltöltött állapotban.
 • Textilpelenka: ez a nevével ellentétben egy olyan eszköz, amely nagyon sok mindenre jó, hiszen nem csak pelenkáról van szó (habár mosható pelus betétnek is kiváló). Jó, ha a szülőszobán is van nálad, mert be lehet nedvesíteni, és jól tud esni, ha ezzel törölgeti a párod vagy a kísérőd a homlokodat.
 • Meleg zokni és takaró az anyának: a szülés közben megváltozik a hőháztartás, és előfordulhat, hogy rázni fog a hideg. Ilyenkor természetesen a nadrág nem jöhet szóba, de a meleg zokni és a takaró javítani tudnak a közérzeteden.

 

Már a szülőszobán legyenek nálad a legfontosabb iratok, minden, amit a kórházban kérnek, például:

 • személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, adókártya, az apa személyi igazolványának, és lakcímkártyájának, adókártyájának és TAJ-kártyájának másolata is
 • apasági nyilatkozat vagy házassági anyakönyvi kivonat
 • terhessségi kiskönyv és minden lelet, ami a várandóssággal kapcsolatos

 

Gondoljunk most az apukára is! Nekik is hosszú órákig kell majd helytállniuk. A most felsorolt dolgok természetesen akkor is kelleni fognak, ha nem az apuka lesz a kísérőd. Az alábbiak nem foglalnak sok helyet, így valószínűleg el fognak férni a szülőszobai kistáskában.

 

Apa csomag szüléshez

 • Apás szülés szett: legtöbb kórházban lehet ilyen csomagot vásárolni, amely tartalmaz többek között köpenyt és maszkot, készülve arra, hogy császármetszésre lesz szükség, akkor az apukának ezeket fel kell vennie. Ezt is szerezzétek már be a szülés előtt, legyen ott a kistáskában. 
 • Papucs és váltás póló
 • Enni- és innivaló neki is: ebben az esetben is jól jöhetnek a gyorsan elfogyasztható, nagy energiát tartalmazó, nem romlandó ételek, mint az energia szeletek, csoki stb.

 

Most térjünk át arra, hogy mire lesz szükségetek a gyermekágyas osztályon, ahol nagy valószínűséggel minimum 3-4 napot fogtok eltölteni a kisbabáddal.

 

Amit mindenképpen vinni kell a gyermekágyas osztályra

 

A kórházi csomag nagyobb részét ez fogja kitenni. Mivel ez nem kevés cucc, jó, ha előre tudod, hogy mi az, ami felesleges, és mi az, tényleg fontos. De azért ne ijedj meg, azért nem kell költöztető brigádot fogadni a szüléshez. 

 

A gurulós bőrönddel jól jársz, mert szülés után sem emelhetsz nehéz tárgyat, alt: várandós kismama gurulós bőrönddel

 

Amit mindenképpen vigyél magaddal: 

 • Minden napra tiszta törölköző, tehát legalább 3-4 db a zuhanyzáshoz: vedd figyelembe, hogy erőseb fogsz vérezni. Javasoljuk, hogy a régi, agyonmosott darabokat vidd magaddal, amit nem sajnálsz.
 • Zuhanyzós papucs és egy szobai papucs, fürdőköpeny
 • Szülés utáni betétek: ha meglátod, hogy milyen nagyok a sima egészségügyi betétekhez képest, először biztosan meglepődsz majd.
 • Zoknik és bugyik: a bugyi esetében itt is az olcsó, nyúzható „mamabugyikat” javasoljuk, esetleg eldobhatót. A lényeg, hogy férjen bele a hatalmas betét, és legyen magasra húzható. Ez azért lényeges, mert ha császármetszésre kerül a sor, akkor a heg nagy valószínűséggel alul lesz, és egy sima bugyi zavaró lehet, ha éppen ott fut a gumis része. Emiatt az is lényeges, hogy ne szorítson kicsit sem, kényelmes legyen.
 • Hálóing: ebből is legyen 3-4, amit nem sajnálsz, és lehet benne szoptatni.
 • Tisztálkodási szerek és eszközök: intim lemosó, szappan, tusfürdő, dezodor, fésű, fogkefe, fogkrém. A sampont, hajszárítót elrakhatod, ha megnyugtat, de nagy valószínűséggel nem ott fogsz hajat mosni, legalábbis így van az esetek többségében...  Arra érdemes ügyelni a tisztálkodó szerek kiválasztásánál, hogy illatmentesek legyenek. A babákat zavarhatják a mesterséges illatok, mert az anyamellet illat alapján is keresik. Ezért a parfüm használata sem javasolt, még akkor sem, ha természetes anyagú.
 • Wcpapír, fertőtlenítő kendő vagy spray, papírzsebkendő: ezeket nem adnak a kórházban, így muszáj vinni.
 • Evőeszközök, tányér, pohár, szalvéta: ezekről is neked kell gondoskodni.
 • Nem romlandó ételek, gyümölcslé: legyenek nálad olyan finomságok, amelyeket a szülőszobai csomagnál is említettünk. A kórházi étellel nagy valószínűséggel nem fogsz jóllakni. Az a legideálisabb, ha a családtagok minden nap tudnak vinni neked egy kis főtt ételt. A kórházi büfé kínálatára is szükséged lehet, ezért jó, ha van nálad valamennyi pénz. Bár ez sem a legkiválóbb minőségű kínálatot nyújtja, de ha valamiért nem tudnak neked ételt bevinni, akkor hasznos lesz ez a lehetőség.
 • Szoptatós melltartó: nehéz megjósolni előre, hogy pontosan milyen méretűre lesz szükséges, mert szoptatás alatt nagyot tud változni a mellméret. Először csak pár darab olcsó változatot vegyél, és majd meglátod később. Számíts arra, hogy nagyobb kell majd a jelenlegi méretnél.
 • Szoptatós betét: miután beindul a tejtermelés, könnyen be tud nedvesedni a ruha a mell környékén. Ezért lesz szükség a melltartóbetétre. Otthonra érdemes pár moshatót beszerezni, a kórházban jobban tudod majd kezelni az eldobható verziókat.
 • Mellszívó: választhatsz kézi és elektromos verziót is. Vedd figyelembe, hogy a kézi mellszívó használata nagyon fárasztó, rendkívül igénybe veheti az ujjaidat és az ínhüvelyedet.
 • Tejgyűjtő pohár vagy zacskó a lefejt tej tárolásához
 • Szoptatós párna: ezt a kórházba ritkán viszik be, mert helyigényes. Pedig ez az, ami mégsem felesleges, hiszen az első napokban kényelmes szoptató helyzetet kell találnunk. 
 • Bimbóápoló krém: a szoptatás kikezdheti a bőrt a mellbimbón. Ennek elkerülésére ajánljuk a 100 % lanolint tartalmazó krémeket, amelyeket nem kell lemosni szoptatás előtt.
 • Itatópohár: ne ijedj meg, ha az elején nem lesz zökkenőmentes a szoptatás. Ez sok anyukának kihívást jelent az első napokban, és nem minden kórházban van képzett szoptatási tanácsadó. Lehetséges, hogy az elején lefejt tejre lesz szükség (vagy akár tápszerre, ezt a kórház biztosítja). Érdemes erre felkészülni, és szoptatásbarát eszközt vinni (a cumisüveg okozhat zavart). Számos baba-mama párosnak a svéd itatópohár válik be.
 • Újszülött kesztyű és sapka a babának: az újszülöttek körmét 2 hétig nem szabad vágni, ezért előfordulhat, hogy kicsikarja az arcát. Ennek megelőzésére adhatsz rá vékony babakesztyűt. Vékony sapkát sem szoktak adni a kórházban, ezért jó, ha lesz nálatok.
 • Újszülött pelenka, popsitörlő, popsikrém: ha lehetséges, akkor válaszd a természetes alapanyagú verziókat. A natúr növényi zsírokból készített popsikrémet segítenek megelőzni, hogy az első napokban megjelenő magzatszurok túlzottan ráragadjon a baba popsijára (ha rátapad, akkor elég nehéz letörölni, ezért nem baj, ha 2 csomag popsitörlővel készülsz...). Fel szokott merülni, hogy hány darab pelenkára lesz szükség? Vegyük a legrosszabb esetet, számoljunk 4 napra, napi 8 pelussal. Ez 32 db pelenka.
 • 5-6 db textilpelenka: ezt a baba alá tudod teríteni pelenkázáskor, a pelenkázó alátétre. Másrészt a büfiztetésnél érdemes letakarni vele a vállad, hogy ha bukizik a baba, akkor ne a ruhádra menjen az egész... 
 • Telefon, töltő: a telefontöltőt nem tudod előre becsomagolni a táskába, mert nem nélkülözheted hetekig. De kialakíthatsz egy olyan szokást, hogy ha éppen nem használod, akkor eleve mindig a bőröndbe teszed vissza, mintha az lenne a helye. Ha két töltőd is van, akkor szerencsés vagy, nem kell ki-be pakolászni.
 • Ruhák a hazamenetelhez neked és a babának: a kórházakban általában adnak babaruhát, csak a hazamenetelhez kell majd évszaknak megfelelő öltözet. Magadra is gondolj: a hazamenetelhez készíts be magadnak utcai ruhát. A hasad még egy ideig nem fog visszahúzódni, ezért kismama ruha legyen ez is.

 

Lelki útravaló a nagy kalandhoz

Miközben a táskádba pakolod a kórházi csomag tartalmát, a lelkedben is tárolj egy fontos útravalót: bárki bármit mond majd a kórházban, ne engedd, hogy bárki letörje az önbizalmadat!

 

Az elején teljesen természetes, hogy bizonytalan vagy. Sokan átélik ezt. Például az első szoptatás nem mindig sikerül úgy, ahogy várjuk. A pelenkázásba is bele kell jönni, küzdünk a kialvatlansággal, fáradtsággal is. Ezért a nagy öröm mellett előfordulhat az is, hogy egyúttal nehéznek is fogod érezni az első napokat.

Készülj fel arra, hogy a kórházban dolgozók közül nem mindenki beszél kedvesen a kismamákkal. Reméljük, hogy neked sikerül elkerülnöd az ilyen szituációkat, de hasznos, ha inkább felkészülsz rá. Ilyen esetben is tudd: nem benned van a hiba, engedd el a megjegyzéseket, és koncentrálj a magad és a kisbabád nyugalmára! Gondolj arra, hogy csak pár napot kell kibírni ott.

Mivel a legjobbat akarod a babádnak, és nagy szeretetet adsz neki: tudd, hogy elég jó anya leszel, akkor is, ha eleinte bizonytalannak érzed majd magad! Ez az érzés még második, harmadik babánál is előjöhet, hiszen nincs két egyforma baba, és mindig ad az élet új helyzeteket.

Legyen legalább egy személy, akiben megbízol, akihez fordulhatsz szükség esetén. Az anya lelkének is szüksége van támogatásra, és ez nem gyengeség, hanem természetes igény. 

×