kislány baba sárga bodyban hasal - fehér háttérrel

Hogyan öltöztesd fel újszülött kisbabádat?

 

Egy újszülött öltöztetése nem bonyolult feladat, de kezdő szülőként felmerülhetnek megválaszolatlan kérdések.

Tegyek rá sapkát éjszakára? Csak egy pár zokni van rajta, biztos nem fázik meg a lába? Milyen mosószerrel mossam ki a ruháit? Csak néhány kérdés a sok közül, amelyekkel a szülők találkoznak, különösen, ha első gyermekről van szó. Az alábbiakban tippeket, trükköket és bizonyos „szabályokat” olvashatsz kisbabád helyes öltözködésével kapcsolatosan.

Egy népszerű mondás szerint nem tanácsos babaruhát vásárolni, mielőtt a kicsi megszületik. Mint sok ilyen babona, ez is igencsak megosztó jellegű a szülők körében. Hiszen olyan varázslatos a felkészülés egy kisbaba érkezésére, hogy kevés az a kismama, aki nemet tud mondani az előzetes vásárlásra. Továbbá szülés után nem biztos, hogy lesz időtök és türelmetek a boltokat járni és beszerezni a szükséges dolgokat. A hangsúly tehát a mértékletességen és a minőségen alapszik, hogy ne essetek túlzásokba és figyeljetek a ruhák minőségére.

Újszülött kisbaba fehér bodyban fekszik az anyukája lábán

Milyen hibák lehetségesek az újszülött babák öltöztetése során? 

Mindenképpen kerüld el az alábbiakat:

  • Nadrág – kerüld, legalábbis a kisbaba életének első hat hetében. A nadrág gumija zavarhatja a köldök területét.
  • Keskeny nyakú bodyk – válassz olyat, amely kapcsos vagy gombos, hogy ne zavard ezzel kisbabád puha fejét.
  • Zsinórok, kötők – minden olyan dolog, ami a nyaka köré tekeredhet.
  • Flitterek – lenyelhető kavicsok, díszek a ruhán.
  • Ügyelj arra is, hogy ne öltöztesd túl vastagon. Még ha nagyon pici akkor sem, mivel nem az „Északi-sarkra” történő túrázásra kell felkészítened. Ha beleizzad a ruhába, akkor jöhetnek a melegkiütések, és könnyeben megfázhat. Mégis az alulöltöztetéstől szoktunk jobban félni, természetesen ezt is kerülni kell.

Ne feledd, hogy:

  • Életének első hónapjaiban kisbabád nem tudja magától szabályozni a testhőmérsékletét, ezért fontos, hogy időnként te is ellenőrizd. De nem a lába vagy a keze árulkodik róla, hanem a hát és nyak része. Tedd a kezed a tarkójához: ha nedves, ha izzad, akkor vegyél le egy réteg ruhát róla. Ha hideg, akkor adj rá még egyet. Akkor érzi jól magát a kisbabád, ha a tarkója kellemesen meleg.
  • Nem kell túlzásba esni, viszont mindig egy réteggel több ruhát kell viselnie, mint neked. Persze itt is van kivétel: egy időre született, érett babának a nyári melegben, 25 fok felett nem kell két réteg ruhát viselnie, elég egy is. De figyelj arra, hogy ha árnyékba viszed, akkor már más lehet a hőérzete, ekkor szükség lehet egy takaróra.

Trükkök, hogy minden egy kicsit könnyebb legyen

  • Válassz természetes anyagokat, amelyek lehetővé teszik a bőr lélegzését és nem okoznak allergiát. A bambusz ruhák például a nagy melegben hűsítő hatásúak, hidegben viszont melegítenek.
  • A kicsi öltöztetése közben beszélgess vele nyugodtan, énekelj és mesélj neki. Így az egész „művelet” kellemes időtöltéssé válikmindkettőtök számára.
  • Ne a mennyiségben, hanem a minőségben mérd a ruhái számát! A baba gyorsan növekszik, és előfordulhat, hogy olyan ruhák maradnak a szekrényben, amelyeket egyszer sem volt alkalmad ráadni. Jobban jártok kevesebb, de bőrbarát és puha babaruhával, amelyben a kicsi kényelmesen fogja magát érezni, és nyugodtabb lesz.

Mitől szuper választás a bambuszból készült ruha?

Hallottál már olyan ruháról, ami télen és nyáron is viselhető? Ha nem, akkor ismerd meg a bambusz anyagból készült ruháinkat, amelyek extra puhaságuk révén, hamar a kedvenceitek lesznek. A bambusz hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik, míg nyáron hűsít, addig télen tökéletesen melegen tartja csemetédet.

Kisifú Alszik háton sárga pöttyös bambusz LiaaBébé kezeslábasban

A bambuszból készült ruhák nemcsak ezért népszerűek, hanem rendkívül jó légáteresztő képességgel is rendelkeznek. Ez biztosítja a nyugodt alvást, mivel nem irritálja a baba bőrét. A bambuszból készült összes termékünk környezetbarát, biztosítja a légáramlást, bőrproblémás babák számára is kiváló.

Ahogy fentebb említettük már, a bambusz ruhák segítik a hőszabályozást, így egész évben használhatóak. De természetesen más szempontokhoz kell alkalmazkodnunk a különböző évszakokban, vegyük most sorra ezeket:

Újszülött baba öltöztetése télen

Télen a lakásban érdemes 22-24 fokot elérni. Ilyenkor bentre elegendő egy body+rugdalózó, (lábfej nélküli rugdalózó esetén zokni is). Sapkát bent is használjatok: a cérnasapka alkalmas erre a célra. A lényeg, hogy takarja a fület és a homlokot. A jól szellőző, természetes anyag itt is nagyon fontos, hiszen a babák fejbőre különösen érzékeny, koszmósodásra hajlamos lehet.

Kintre természetesen neki is kelleni fog, ami neked is: a pulóver, és a kabátot helyettesítő meleg, vízlepergető overál, valamint a meleg sapka, ami a fejet és a homlokot is takarja. A sálat nem javasoljuk, túlzottan körültekeredhet a nyakon. De lehet kapni garbónyak sálakat, amelybe csak be kell bújtatni a babát. Így nem kell tekerni, és kiválóan melegítenek minden oldalon.

 

újszülött baba télies ruhába, sapkába és meleg overálba öltöztetve

 

Ne feledkezz meg a meleg kesztyűről, takaróról sem. Ha fűtött helyiségbe érkeztek, például boltba mentek, akkor mindenképpen jól jön a takaró, amelytől könnyen megszabadíthatod a kisbabádat, így gyorsan lekerül róla egy réteg. Így nem melegszik majd rá. Hordozott babánál pedig gombold ki a hordozós kabátot ilyenkor, vagy vedd le a hordozós takarót.

A téli ruha rámelegedését akkor is el kell kerülni, amikor őt már felöltöztetted, de neked még fel kell venni a kabátodat, cipődet. Szervezd úgy a dolgot, hogy minimális időt kelljen várakozni a lakásban felöltözötten: legyen először összekészítve minden holmi, hogy neked már tényleg csak a kabátot és cipőt kelljen gyorsan magadra kapni. A takarót pedig éppen csak akkor tedd a babádra, mielőtt kiléptek az ajtón a hidegbe.

 

Újszülött öltöztetése ősszel és tavasszal 

A legnehezebb dolgunk ebben a két évszakban van, hiszen ilyenkor változékony az időjárás, egy napon belül is óriási változások lehetségesek. Elképzelhető, hogy reggel még ősziesen, vagy majdnem téliesen kell öltözni, délután pedig már hétágra süt a nap. 

Ehhez csakis úgy lehet jól alkalmazkodni, hogy több, de nem túl vastag réteggel készülünk, akár több réteg takaróval, megfelelő, könnyen levehető overállal, és akár kétféle vastagságú sapkával: tehát sajnos hurcolnunk kell magunkkal az éppen felesleges ruhadarabokat.

Gondolj arra, hogy tavasszal már napos időben erős lehet az UV-sugárzás, így gondoskodj a fényvédelemről, megfelelően védő sapkáról!

 

Milyen ruhát adjunk a babára nyáron?

A nyár olyan szempontból könnyebb eset, hogy itt nem kell sokréteg ruhába bugyolálni a kisbabákat (akik a legtöbb esetben amúgy nem szeretnek öltözködni...).

Itt arra kell figyelned, hogy ha hirtelen árnyékos, vagy légkondis helyre kerültök, akkor be kell vetni plusz egy réteget. Erre jó megoldás a takaró is, amit csak rá kell tenned gyorsan a babára, ha megérkeztek például a hűtött boltba.

 

Ahogy fentebb már említettük: a nagy hőségben nem feltétlenül kell két réteg ruha, ha baba időre született, és minden rendben van vele egészségi szempontból. Újszülött babáknál nyáron is használjunk sapkát, nekik egy kis huzat is gondot okozhat, másrészt az UV-védelemmiatt is lényeges.

 

Hordozott babák öltöztetése

Ha hordozod a kisbabádat, akkor vedd figyelembe, hogy a hordozókendő plusz egy rétegnek számít, és a tested is melegíteni fogja őt. Ezért a nyári melegben ilyenkor elég neki egy réteg ruha, de ha kiveszed a kendőből, akkor készülj fel arra, hogy valószínűleg kelleni fog plusz egy réteg.

Legyen nálatok mindig váltás ruha, akár több is, mert a hordozott babák nyáron nagyobb eséllyel megizzadnak. Így előfordulhat, hogy ruhacserére lesz szükség.

 

kisbaba hordozókendőben az anyuka mellkasán

Hideg időben kiváló megoldást nyújtanak a hordozós takarók, és a mindkettőtöket melegítő hordozós kabátok. Változékony időben ezek a helyzetek talán egy kicsit könnyebben kezelhetőek: hordozva könnyebben érzékeled a baba hőérzetét is. A hordozós takarókat könnyen tudod variálni, nem kell mindig öltöztetgetni a kicsit. 

Amire mindenképpen figyelj oda hordozás esetén: mivel helyes hordozásnál a babának kicsit fel van húzva a térde, a lábfejes rugdalózók szorosak lehetnek a lábfej résznél, ez pedig kényelmetlen lehet a babának. Ezért ebben az esetben a lábfej nélküli kezeslábas+zokni kombinációt javasoljuk.

Reméljük, hogy segítségedre volt az összefoglalónk. Ha maradt még kérdésed, akkor tedd fel nekünk bátran! Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik ruhadarabból mennyit kellene beszerezned, hogy hogyan állítsd össze a kisbabád ruhatárát, akkor keress minket, segítünk! 

×