
Készítsünk só-liszt gyurmát a gyermeknek!
Az egyik legkedveltebb játékról hoztunk nektek érdekességeket és tippeket! A só-liszt gyurma – ahogyan az agyag is - évszázadok óta ismert alapanyag nem csak a gyermekek körében, de a felnőttek is készítettek belőle díszeket a régebbi korokban. Játékká főként könnyen elkészíthetősége, olcsósága és természetessége miatt vált. Értéke mai napig nem veszett el. Az édesanyák, óvónők gyakran választják ezt a natúr gyurmát gyermekeiknek annak ellenére, hogy a boltban is kaphatóak szép és vonzó termékek.
Miért fontos a gyurmázás?

Biztosan többször is olvastál már a finommotorikáról a gyermekek kapcsán. Ez a kifejezés a test bizonyos részeinek a finom és koordinált mozgásait jelenti. Nem csak a kezünkkel, ujjainkkal végzünk finommotorikus mozgásokat, de például a szánkkal és a szemünkkel is. Ha egy gyermeknél ez a terület fejlesztésre szorul, akkor egyszerű játékokat is alkalmazhatunk (apró tárgyak pakolgatása, játék a csipesszel, képkirakózás), ilyen például a gyurma.
Miért a gyurma az egyik legjobb fejlesztő játék?
Azért, mert szinte minden gyermek imádja! Gyurmázás közben erősödnek a kéz – tenyér, csukló, ujjak – izmai, de a szem-kéz koordináció is fejlődik. A gyermek kreativitása szinte szárnyra kap, szabadon használja a formákat, színeket és próbál olyan figurákat megalkotni 3 dimenzióban, amelyeket már máshol is látott. Mondhatni lemásolja őket térben, ami fejleszti a térlátását. Ha a gyermek fantáziája kezdetben visszafogott, mutathatunk neki néhány „trükköt”, formát, amivel kedvet fog kapni. Gondoljunk arra, hogy a gyurma azért is nagyszerű, mert akkor is fejleszt, ha csupán a kezeiben nyomkodja, gyúrogatja.
Milyen mozdulatokat használ a gyermek gyurmázás közben?
Nyomkodja, lapítja, kerekíti, sodorja. Két kezével nagyobb golyót csinálhat, de ha egy figurának szeretne szemeket készíteni, pici ujjbegyeivel körözve igyekszik szabályos kis golyókat kialakítani. Közben arra is figyel, hogy a két szem azonos nagyságú legyen! Ez pedig azt jelenti, hogy az esztétikai érzéke is fejlődik.

A gyurmát formázhatja a kezei között, de használhatja hozzá az asztal felületét is. Ha például kígyót készít, akkor egyik kezével kisodorja a hosszúkás formát. Adhatunk kiegészítő elemeket is hozzá! Ha kap egy kis méretű sodrófát, azt két kézzel, nagyobb mozdulatokkal sodorhatja. A sütikiszúrók azért ötletesek, mert a mini só-liszt sütik készítéséhez először ki kell lapítania a gyurmát, majd rá kell illesztenie a formát, rá kell nyomnia, majd nagyon óvatosan kell kiszabadítani a sütit a „tésztából”. Ez egy teljes folyamat, melynek sorrendisége van és kézügyességet, erőt, türelmet, kitartást igényel.
Forrás: Csimborasszó Egészségügyi Központ, Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat
Milyen a jó gyurma?
Egyszerűn fogalmazva: könnyű vele a játék, az alkotás. Legyen
- puha és rugalmas, pici kezekkel is könnyen gyúrható,
- formatartó, ami szépen megáll, miután a figurák elkészültek,
- természetes összetevőkből készült, hiszen mindig gondolnunk kell arra, hogy a kisebbek véletlen szájba vehetik.
- Figyeljünk arra, hogy ne legyen
- morzsálódós, hiszen a formák kialakításához szükséges, hogy jól össze tudjon állni,
- ragacsos, ne tapadjon a kézhez és az eszközökhöz,
- gyorsan kiszáradó,
- egyik összetevője se legyen mérgező.
Legyen-e illatos? Nos, talán jobb, ha erre nem helyezünk hangsúlyt. Egyrészt a gyermek szempontjából semmi előnye, értelme nincs annak, ha a gyurmajátéknak illata van, másrészt vonzóbbá tenné számára és könnyebben megkóstolná.
Mi az a só liszt gyurma és miért szeretjük annyira?
Ha néhány otthon is megtalálható alap összetevőt egybegyúrunk a konyhaszekrényből, egy teljesen természetes alapanyagokból álló, jól formázható, könnyen elkészíthető gyurmázó anyagot kapunk. Népszerű, mert biztonságos, olcsó, sokoldalúan használható és környezetbarát. Belőle kreatív alkotások, játékok, díszek készíthetőek, nagyszerűen tanít, fejleszt, és igazi élményt ad a gyermeknek, szülőnek egyaránt. Jó lehetőséget kínál a közös szülő-gyermek programhoz is.
A só-liszt gyurma egyik nagy előnye, hogy meg lehet szárítani, így olyan játékokat is készíthetünk belőle, amelyeket a gyerekszobában tárolhatunk, például játék süteményeket a főzősarokba, figurákat, díszeket, akár a karácsonyfára is.
Fontos, hogy színes legyen?
Nem. A só-liszt gyurma általában natúr fehér színű. Ha mégis szeretnénk, természetes növényi anyagokkal megszínezhetjük. Az egyszínű fehér gyurma előnyei:
- Ha nincs színválaszték, a gyermek jobban fókuszál a formázásra
- Ha a fehér gyurmára üres alapként tekintünk, akkor száradás után a gyermek kedvére kiszínezheti, befestheti, ezzel összetett kreatív technikát mutathatunk neki
- A natúr gyurma tiszta és természetes hatást kelt, ami segíthet a gyermeknek abban, hogy megértse az anyagok eredetét és a természetesség értékét
Láthatjuk, hogy a fehér gyurma tökéletes játékeszköz. Természetesen a színesített gyurmának is vannak előnyei. Mivel a gyerekek megszokták a színes játékokat, vonzóbbak lehetnek a számukra. Vizuálisan érdekesebbek, ezért jobban motiválhatják őt, és érdeklődését hosszabb ideig fenntarthatják, mert változatosabbak.
Így készítsd el a só-liszt gyurmát!

Négy egyszerű összetevőt kell előkészítened és egy nagyobb tálat. Önts 250 g sót, 250 g finomlisztet, 1 dl vizet és 2 evőkanálnyi napraforgó olajat az edénybe, majd alaposan gyúrd össze!
Ha túl ragacsos, adj hozzá pici lisztet, ha túl kemény, morzsalékos, akkor pedig icipici vizet.
Milyen alkotásokat készíthetünk a só-liszt gyurmából?
Alapvetően az a gyurmázás lényege, hogy a gyermek általa kifejezze önmagát, belső lelki világát, vágyait, megalkossa azokat a dolgokat, gondolatokat, amelyek őbenne élnek. Közben természetesen rengeteget fejlődik, amit mi is elősegíthetünk időnként azzal, hogy megmutatunk neki néhány ügyes fogást, ötletet!

A legkisebbek az alapelemeket próbálgatják majd, lapítanak, gömbölyítenek, püfölik, görgetik és nyomkodják. A nagyobbacskák már elkészíthetik kedvenc mesefiguráikat, kis állatokat, virágokat.
Ha szeretnénk maradandót alkotni, akkor sütikiszúróval szép formás karácsonyfa díszeket készíthetünk. Bármilyen ünnephez elővehetjük a díszek készítését, legyen szó húsvétról, anyák napjáról, apák napjáról.
Készíthetünk lapos felakasztható képeket, melyekre a gyermek festeni tud. A babakonyhát feltölthetjük kreatív só-liszt gyurma zöldségekkel, gyümölcsökkel, péksüteményekkel, de akár házikót is összeállíthatunk belőle. Aranyosak a mini gyurma kaktuszok, színes őszi falevelek, függődíszek.
Alternatív alapanyagokkal is próbálkozhatunk!
Ha gyermeked gluténérzékeny, akkor érdemesebb gluténmentes liszttel próbálkoznod a só-liszt gyurma elkészítésénél. Bár figyelsz arra, hogy ne vegye a szájába, mégis ez bármikor előfordulhat, illetve a kezeire is ráragad, amit lenyalhat. Hogy biztonságosnak érezhesd a játékot, kis kísérletezésre lesz szükséged, mert minden magliszt, illetve a kukorica-és rizsliszt másképp viselkedik a keverékben. Alapvetően a finomliszt helyett alkalmazd ugyanolyan mennyiségben. A megfelelő arány eltalálása lehet a kulcs ahhoz, hogy ne legyen morzsálódó és ragacsos a gluténmentes só-liszt gyurma.
Ha színezett só-liszt gyurmát szeretnél, mi ehhez is a természetes anyagokat ajánljuk az ételfestékek helyett! A kurkuma kis mennyiségben is nagyon szépen sárgít, a csemege pirospaprika őrlemény narancsszínt ad, a kakaópor pedig barnít. Ha zöldet szeretnél, aprított száraz petrezselyemlevéllel érheted el.
+3 tipp a sikeres gyurmázáshoz
- Hogy a gyurma minél tovább használható legyen, légmentesen becsomagolva tedd a hűtőbe!
- Ha a véletlen kiszárad, újraélesztheted egy kis vízzel, olajjal.
- Hogy a munkaterület is könnyen kezelhető legyen számodra, rendszeresíts egy terítőt kifejezetten az alkotáshoz!
Jó szórakozást és kellemes alkotást kívánunk!